Hlavní obsah

Bělobrádek školil Babiše, jak se chovat

Právo, Naďa Adamičková Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopisová válka koaličních špiček pokračuje. Tentokrát se do ní zapojil místopředseda vlády a lidovecký šéf Pavel Bělobrádek. Svého vládního kolegu, vicepremiéra, ministra financí a předsedu ANO Andreje Babiše ve svém dopise vyškolil ve znalostech ústavy a v tom, jak se má člen kabinetu chovat v případech, kdy ho Sněmovna vyzve k nějakým krokům.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo na snímku ministr financí Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Spor se týká korunových dluhopisů, kdy Sněmovna, včetně lidovců a ČSSD, požádala Babiše, aby do konce dubna věrohodně vysvětil své příjmy na nákup dluhopisů firmy Agrofert a současně vyvrátil vážná podezření z daňových úniků. Pokud tak neučiní, měl by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle přesvědčení poslanecké většiny vyvodit vůči ministru financí důsledky.

„Podlé přetlačování“

Babiš odpověděl Bělobrádkovi v úterý. Adresoval mu dopis, v němž označil postup koaličních partnerů, kteří se spojili s opozicí, za oportunistickou koalici. A pokud se soc. dem. a lidovcům spolupráce s jeho hnutím už zajídá, ať prý hledají nové uspořádání nebo přispějí k vyslovení nedůvěry vládě. Obě písemnosti má Právo k dispozici. Sobotka nechtěl říci, co udělá v případě, že Babiš své transakce věrohodně nevysvětlí.

„Nebudu spekulovat o tom, co se stane, když Andrej Babiš své problémy nevysvětlí. Teď je míč na jeho straně hřiště, aby vše vysvětlil nejen poslancům, ale také veřejnosti,“ řekl premiér na dotaz Práva, zda je připraven navrhnout prezidentovi Miloši Zemanovi Babišovo odvolání.

Přetlačování ve Sněmovně za pomoci hlasů opozičních stran nejenže nectí naše ústavní zřízení a zvyklosti, ale hlavně je nečestné a podlé.
Andrej Babiš, ministr financí

„Nemůžeme mít ministra financí, který je podezírán z daňových úniků,“ dodal Sobotka. Podle něho by se do konce dubna v každém případě měly sejít koaliční špičky a věcí se zabývat.

Babiš ve svém dopise Bělobrádkovi napsal: „Řešení této situace je dle mého názoru jednoduché. Pokud se ukáže, že rozpory mezi koaličními partnery jsou natolik hluboké, že znemožňují další spolupráci, existuje pouze jediné řešení, které Ústava ČR umožňuje – demise či vyslovení nedůvěry vládě jako celku a hledání nové koaliční většiny.“

Jakkoli chápu, že předmětné usnesení Vám může být nepříjemné, nelze souhlasit s tím, aby se premiér, potažmo vláda distancovali od usnesení Sněmovny.
Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL

Sám prý „zatím“ není přesvědčen o tom, že by další spolupráce nebyla možná. Podle ministra financí je v koaliční vládě důležitá elementární důvěra mezi partnery a zákonodárná moc by se neměla zneužívat k předvolebnímu boji.

Atmosféra houstne

„Přetlačování ve Sněmovně za pomoci hlasů opozičních stran nejenže nectí naše ústavní zřízení a zvyklosti, ale hlavně je nečestné a podlé,“ napsal Babiš lidoveckému šéfovi. Vzájemným dopisováním tak ještě zhoustla už tak napjatá atmosféra mezi soc. dem., babišovci a lidovci. Jejich špičky přitom spolu sedí ve vládě, kde ale podle dostupných informací tyto otázky tváří v tvář neřeší a nahrazují to korespondencí.

Bělobrádek vytkl Babišovi fakt, že jiným dopisem vyzval premiéra Sobotku, aby se od  březnového usnesení Sněmovny distancoval. „Jakkoli chápu, že předmětné usnesení Vám může být nepříjemné, nelze souhlasit s tím, aby se premiér, potažmo vláda distancovali od usnesení Sněmovny,“ napsal Bělobrádek Babišovi.

A následovaly právě citace z ústavy, podle které je vláda odpovědná Sněmovně a odpovědnost za kabinet nese premiér. Bělobrádek současně vyjádřil přesvědčení, že Babiš dokáže poslanecké usnesení splnit, protože „je to v zájmu celé vlády“.

Dopisovací mánie

Koaliční dopisovací mánie začala v polovině února, kdy se objevily informace o emisi korunových dluhopisů vydaných v roce 2012 Agrofertem, které posléze nakoupil majitel Babiš. Obdobné emise vydalo dalších zhruba pět stovek firem.

Sobotka se tehdy písemně dotázal Babiše, zda se Finanční správa dluhopisy Agrofertu zabývala. Poté přišla ministrova odpověď, podle které se k tomu vyjádří právě Finanční správa. Následovalo březnové usnesení Sněmovny k „daňovým podvodům ministra financí“ a dopis Babiše Sobotkovi, aby se od poslaneckého jednání distancoval. Kopii pak dostal na vědomí Bělobrádek, který se díky tomu do dopisování zapojil také.

Reklama

Výběr článků

Načítám