Hlavní obsah

Poslanci si přidali peníze na bydlení. Senátoři to chápou, ale odolávají

Právo, Novinky, ada, bja, nig

V tichosti, bez velkých řečí zvýšili od letošního března poslanci částku, za kterou si mohou pronajmout byty v hlavním městě, ze 17 tisíc korun na 20 500 korun měsíčně. Již loni v listopadu pak od Nového roku zvedli i sumu, kterou mohou vyplatit jako odměnu svým asistentům — na 45 tisíc korun měsíčně. Senátoři byli zatím jen štědří ke svým asistentům. Zvýšení peněz na pronájem bytů dosud neřešili a nechali limit na původní výši.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanecká sněmovna (ilustrační foto)

Článek

„Nemohu vyloučit, že někdo tento návrh přednese,“ řekla Právu tisková tajemnice Senátu Eva Davidová. V minulosti totiž většinou Senát rozhodnutí Sněmovny kopíroval.

Zatímco Senát najde na vyšší odměny pro asistenty 5,74 miliónu korun ve svých rezervách, sněmovní rozpočtový výbor nelenil a již začátkem března schválil navýšení rozpočtu své komory o 18 miliónů korun na oba účely, tedy i na asistenty i na bydlení.

„Padaly různé návrhy, toto je kompromis, na kterém byla většinová shoda,“ komentoval rozhodnutí výboru jeho předseda Václav Votava (ČSSD).

Jak dodal, náhrada na bydlení se nezvyšovala skoro deset let a ceny nájemného přitom stále rostou. „Někteří poslanci už mají problém s tím, že pronajímatel chce nájemné zvednout,“ uvedl a připomněl, že peníze jdou rovnou majiteli bytu, a nikoli členovi parlamentu.

Navýšení v rozpočtovém výboru podpořil i Miroslav Kalousek (TOP 09). „Jestliže chceme, aby i lidé ze vzdálených koutů ČR byli ochotní vykonávat svoji funkci v Praze, tak musíme přizpůsobit ty dávky trhu,“ zdůvodnil.

Dodal, že pokud si senátoři chtějí limit na ubytování zvýšit, tak ať si to navrhnou. Kalouskovi by přišlo nepatřičné, aby do toho senátorům mluvili.

Babiš se kroutil, ale pak podepsal

Nad dodatečným výdajem, který si Sněmovna nedala do rozpočtu na letošní rok, se pozastavil ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Nelíbí se mi to,“ řekl Právu krátce po rozhodnutí rozpočtového výboru. Nakonec ale povolil a peníze navíc pro Sněmovnu podepsal. Jinak by podle Votavy hrozilo, že by se tím musela zabývat celá vláda.

Na ubytování v hlavním městě mají nárok všichni mimopražští členové parlamentu. Obě komory mají k dispozici své ubytovny. Zatímco ve Sněmovně je o bydlení ve dvou budovách v Nerudově a Rumunské ulici tak velký zájem, že v některých klubech se o „umístěnku“ dokonce losovalo, senátoři se do rekonstruovaného panelového domu v Jinonicích nehrnou. Raději si seženou pronájem bytu sami.

Své v tom může hrát i to, že Jinonice jsou od sídla parlamentu daleko. Loni tu bydleli jen čtyři senátoři. V minulosti tu měl Senát k dispozici 62 vybavených bytů. Před jedenácti lety část ubytovny pustil kvůli tomu, že o byty nebyl zájem.

„V současnosti v Jinonicích bydlí jen tři senátoři a samozřejmě průběžně zvažujeme, do jaké míry a jestli vůbec ubytovnu využívat. Zájem o ubytovnu v Jinonicích je v tomto funkčním období Senátu vůbec nejnižší,“ sdělila Právu mluvčí Davidová.

Bydlení si v Praze sehnalo 69 senátorů z jednaosmdesáti, přičemž 32 z nich vyčerpalo loni maximální částku, která je pro ně stanovena na 204 tisíce korun ročně.

Zatím nereptají

S tím, že by senátoři měli nižší limit pro pronájem bytu, nemá žádný problém místopředseda komory Jaroslav Kubera (ODS), který patří k těm, kdo čerpali na bydlení maximum. „Současný stav mi vyhovuje. Chápu, že si poslanci náhrady zvýšili, protože ceny nájemného a bytů v Praze rostou,“ řekl Novinkám.

Senátor Jan Veleba (SPO) uvedl, že sám platí za bydlení víc, než jsou jeho náhrady, takže by mu to mělo vadit, ale ve skutečnosti je mu to prý jedno.

„Myslím si, že senátní náhrada je dostatečná, protože za tuto cenu lze získat v Praze podnájem,” vysvětlil Veleba. Pokud někdo chce mít byt nadstandardní nebo v dražší lokalitě, musí si podle senátora zkrátka doplatit.

„Asi nemám potřebu se jakkoli srovnávat s poslanci. Za mě je asi důležitější, aby náhrady byly spravedlivé, přiměřené a oprávněně čerpané. A jestli si poslanci přiklepnou něco víc než senátoři, mě netrápí,” sdělil Novinkám senátor Václav Láska (SZ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám