Hlavní obsah

Vývozci už nebudou lenošit na kurzovém polštáři, vyhlíží Zeman konec intervencí

Po konci intervencí České národní banky (ČMB) proti koruně už čeští exportéři nebudou moci „lenošit na nafouknutém kurzovém polštáři”, ale budou muset zlepšit produktivitu práce a zavádět inovace. V TV Barrandov to ve čtvrtek řekl prezident Miloš Zeman, který tak reagoval na aktuální vyjádření ČNB, že k ukončení oslabování koruny může dojít kdykoli od dubna.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Jsem velmi rád, že snad v nejbližší době tento kurzový závazek bude ukončen... Je strašně pohodlné pro naše exportéry lenošit na nafouknutém kurzovém polštáři podhodnocené měny," uvedl Zeman.

Ten devizové intervence, které nahrávají exportérům, dlouhodobě kritizoval. Silná koruna podle Zemana donutí vývozce víc se snažit, naopak dovozci „zajásají”.

Devizové intervence centrální banka zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro.

Od počátku v listopadu 2013 do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Letos v lednu za nákup eur utratila zhruba 391 miliard korun.

Že by intervence mohly skončit, naznačila ČNB ve čtvrtek. [celá zpráva] „Počínaje příštím měsícem je možné opuštění kurzového závazku na jakémkoliv jednání bankovní rady. Výsledek rozhodnutí zveřejníme bezprostředně, tedy v řádu desítek minut," řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Koruna po tomto rozhodnutí výrazně oslabila. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám