Hlavní obsah

Hrátkami kolem Babiše ČSSD nevydělá, tvrdí Zdeněk Jičínský

Právo, Jan Rovenský

Vládní koalice by se neměla vysilovat vzájemnými spory. V rozhovoru pro Právo to řekl profesor ústavního práva a někdejší poslanec soc. dem. Zdeněk Jičínský.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Jičínský na archivním snímku z roku 2013.

Článek

Sněmovna projednala bod navržený předsedou TOP 09 Kalouskem nazvaný „daňové podvody ministra financí“. Jde o politickou kampaň, jak tvrdí ministr Babiš, nebo o legitimní tlak na něj kvůli majetku?

Sněmovna jistě má právo se Andreje Babiše ptát na určité věci, ale není jejím úkolem ho vyšetřovat, tím méně obžalovávat a posléze snad i soudit. To prezident Zeman popsal celkem přesně. Bod považuji za zneužívání sněmovní půdy pro hru opozice, která nemá dost dělostřeleckého materiálu, kterým by na Babiše stačila.

Nechci Andreje Babiše hájit, ale jde o celkový kontext. Jestliže se v tomto spojuje Bohuslav Sobotka s Miroslavem Kalouskem, tak si nemyslím, že je to dobré znamení pro soc. dem., ani že jí to může něco pozitivního přinést či že by na tom nějak mohla vydělat.

Proč ne, když je Babiš volebním rivalem?

Myslím, že většina voličů ČSSD má vůči Kalouskovi negativní vztah z řady důvodů. A když nyní jeho iniciativu považuje za vhodné podpořit i Sobotka jako předseda vlády a předseda soc. dem., tak to mezi voliči vyvolává velmi rozporné reakce.

Do voleb je ještě několik měsíců a vláda by ještě mohla splnit nějaké závazky ze svého programu, jako třeba zákon o sociálním bydlení, ale vyčerpává se vzájemným bojem s Babišem. Toho napadání bylo dost a myslím, že to lidi už ani moc nezajímá.

Jsem dalek toho, abych odmítal kritiku, ale měla by platit elementární politická pravidla spojená se základní politickou kulturou. Tedy je-li tu vládní koalice, tak nejprve se spory řeší v ní, a teprve když to nejde, tak se s nimi jde ven.

Je otázka, jestli to s Babišem je možné. 

Nechodím na vládu, tak nevím, jak to vypadá, ale souhlasím s vámi, že Babiš vyvolává spoustu problémů a že je někdy až zbytečně osobní a že neustále někoho napadá. Do policejní reformy však spory příliš na veřejnost neprobublávaly a vláda se jevila stabilní.

Nikdo tehdy nepochyboval o tom, že by neměla dovládnout celé období. Dneska se ta otázka klade. Ale nemyslím si, že by ČSSD vydělala na tom, kdyby měl Babiš z vlády odejít.

Babiš má Sněmovně do konce dubna vysvětlit své finanční a majetkové záležitosti. Pokud to neudělá dostatečně, co kdyby ho pak chtěl premiér odvolat?

To je velmi odvážný scénář. Jestli je sedm měsíců před volbami, tak si odpovědný politik nemůže dovolit takové hrátky. Také nesmíte zapomínat na roli prezidenta, který by možná demisi nechtěl přijmout, protože by mohl namítat, že se narušuje politická stabilita. Takový krok by se neobešel bez společenských otřesů.

Takže říkáte, že koalice má vydržet stůj co stůj?

Jsem možná naivní, starý člověk, ale byl bych rád, kdyby si politikové po těch pětadvaceti letech samostatného státu uvědomili, že jejich odpovědnost je hlavně vůči občanům a plnění vládního programu, a ne aby si vyřizovali svoje spory a hrátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám