Hlavní obsah

Policisté, hasiči i celníci dostanou od července přidáno, rozhodla vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policisté, hasiči, celníci, příslušníci tajných služeb či vězeňští dozorci si od července přilepší. Vláda rozhodla, že členům bezpečnostních sborů zvýší platy o deset procent. Kabinet tak chce stabilizovat personální situaci. „Odstraňujeme křivdy napáchané pravicí,” prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Policie není schopna nástupním platem konkurovat ani strážníkům obecní nebo městské policie, ani řadě jiných povolání, jejichž nástupní platy se pohybují o dva až čtyři tisíce korun nad nástupním platem příslušníka Policie ČR,“ uvedlo vnitro v důvodové zprávě.

Navýšení platů vyjde celkově na částku 1,47 miliardy korun, Chovancův resort z toho zaplatí 1,2 miliardy.

Proti navyšování se dříve stavěl ministr financí Andrej Babiš (ANO), s blížícími volbami se ale evidentně snadněji dělají kompromisy a začátkem března obrátil. Na tom, že vláda přidá policistům a hasičům, se bez větších problémů dohodl s Chovancem. [celá zpráva]

Platy u bezpečnostních sborů se snižovaly za vlády Petra Nečase (ODS). V roce 2011 kvůli vládním úsporným opatřením klesly o deset procent, o rok dříve přišli policisté o rizikové příplatky. Současný kabinet začal platy zvyšovat od roku 2013, zvýšily se už o 15 procent. Nyní přijde další růst.

„Je to krok správným směrem, který odstraňuje škody napáchané minulými vládami. Je naivní domnívat se, že můžeme realizovat nábor nových příslušníků a zároveň udržet jejich zkušené kolegy bez odpovídajících platů, které jsou výrazně nižší než u jiných zaměstnavatelů,“ uvedl Chovanec.

Průměrný plat u policie se pohybuje kolem 35 tisíc korun, u hasičů byl loňský průměr 35 636 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám