Hlavní obsah

Náměstkyni ministryně pro místní rozvoj Kláře Dostálové zatím krajský mandát zůstává

• Aktualizováno
Právo, Ludmila Žlábková

Zastupitelé Královéhradeckého kraje odmítli odejmout mandát své kolegyni a současně náměstkyni ministryně pro místní rozvoj Kláře Dostálové (ANO) kvůli neslučitelnosti funkcí vysokého státního úředníka a krajského zastupitele. Na nesoulad těchto dvou postů upozornil dopisem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který také žádal o vyřešení problému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj pro Evropské programy Klára Dostálová

Článek

Hradečtí krajští zastupitelé o problému jednali a hlasovali, návrh na odvolání však nebyl přijat.

Pro byli jen opoziční zastupitel Martina Hanousek (SZ) a hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), 28 zastupitelů se postavilo proti, devět se jich při hlasování zdrželo.

Dostálová tak zůstává ve funkci krajské zastupitelky a věc se vrací zpět na ministerstvo vnitra.

Dostálová uvedla, že sama na funkci v zastupitelstvu rezignovat nehodlá. „Můj podřízený může být krajským zastupitelem, já nemohu, ale můj nadřízený, tedy ministr, opět může. Přitom já ze své funkce o dotacích nerozhoduji, nepodepisuji, nemám rozhodovací pravomoci,“ dodala politička.

Upozornila na existenci rozdílných právních výkladů zmiňovaného problému. „Jsem přesvědčena o tom, že v této věci by měl rozhodovat soud a my budeme zvažovat další právní postupy," řekla Dostálová.

Hanousek: Jde o střet zájmů

Podle Hanouska je výklad zákona jasný a jde o střet zájmů. K hlasování o odvolání uvedl, že ho to osobně netěší, ale že není dobré prodlužovat období právní nejistoty. „Odvolaný zastupitel získává právo požádat soud o předběžné opatření, a to je podle mne nejjednodušší postup, jak získat názor soudu,“ vysvětlil svůj postoj.

I většina zastupitelů se v téměř hodinové diskusi vyslovila, že by měl rozhodnout nezávislý soud. Oni že však nechtějí a nemohou být v této záležitosti arbitry. „Nemůžu brát někomu něco, co jsem mu já nedal,“ řekl náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09).

„Nebudu hlasovat pro odvolání. Jedině, pokud by paní poslankyně o to sama požádala, aby mohla rychleji dosáhnout rozhodnutí u soudu,“ připojil se další z náměstků Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Vyvinou zákonodárnou iniciativu

Hejtman Štěpán k tomu poznamenal, že řídit se platnými zákony je především odpovědnost každého kandidáta do zastupitelstva. Aby nedocházelo k účelovým výkladům volebního nebo služebního zákona, chce prý využít možnosti vyvinout zákonodárnou iniciativu, která by měla přispět k tomu, že bude neslučitelnost funkcí jasně popsaná.

„Nerad bych se dočkal chvíle, kdy budou některá z hlasování kterýchkoliv krajských zastupitelstev zpochybněna z důvodu, že byl členem někdo, kdo mandát již vykonávat neměl,“ zdůvodnil své rozhodnutí Štěpán.

Doplnil, že v tuto chvíli se již řeší konkrétní podoba návrhu.

„Naše iniciativa by měla navrhovat jednoznačné řešení dosud nezodpovězených sporných otázek, především pak váhu mezi volebním a služebním zákonem. Zákonodárná iniciativa je dlouhodobější proces a vzhledem k blížícímu se konci volebního období Poslanecké sněmovny předpokládám předání iniciativy až novému složení dolní komory,“ doplnil hejtman.

Dostálová není sama

S podobným problémem jako Klára Dostálová se po říjnových volbách potýkalo pět vysokých státních úředníků. Tři z nich už neslučitelnost mandátů vyřešili.

Náměstek ministryně školství Robert Plaga se místa v zastupitelstvu Jihomoravského kraje vzdal. Jana Vildumetzová (ANO) se státní funkce vzdala a stala se hejtmankou Karlovarského kraje. Náměstkyně ministra financí a zastupitelka Pardubického kraje Lenka Dupáková, dříve Jurošková, odešla na mateřskou dovolenou.

Nejasno je zatím u středočeské zastupitelky a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové (STAN). Její krajští zastupitelé odmítli bod o jejím odvolání zařadit na program svého jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám