Hlavní obsah

Na bionickou ruku pro studentku ze Vsetínska se za pár dnů vybralo přes tři milióny korun

Právo, Denisa Doležalová

Příjemné překvapení zažili rodiče sedmnáctileté Kamily Šabršulové ze Vsetínska. Dívka, která se narodila s nevyvinutou paží, jako první v Česku testuje bionickou protézu nové generace. Na to, aby ji mohla užívat i dál, ovšem rodina neměla dost peněz — protéza stojí kolem 1,5 miliónu korun. Po zveřejnění příběhu v médiích se to změnilo. Ve vyhlášené sbírce se od čtvrtku minulého týdne podařilo vybrat přes tři milióny korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bionická ruka umožňuje i pohodlné sportování.

Článek

„Byl to pro nás šok. Že se vybere tolik peněz, to nás nenapadlo ani ve snu. Neskutečné překvapení. Velice všem děkujeme za neuvěřitelnou finanční podporu a pomoc, ale i za povzbudivé vzkazy,“ řekla v pondělí Právu matka studentky Denisa Šabršulová.

Dodala, že je neuvěřitelné, co lidé dokážou za pár dnů. Prý jim tím takřka vyrazili dech.

„Cítíme se jako ve snu. Jen jsme zjistili, že nemáme sbírku řádně zajištěnou. Proto nyní vše řešíme s organizací Konto Bariéry, aby byla sbírka dle zákona. Fyzická osoba ji dle našich zákonů totiž zřídit nemůže. Nikdy jsme nic takového nedělali. Původně jsme si mysleli, že si vezmeme na protézu pro Kamču úvěr a zbytek doplatíme z toho, co jsme našetřili,“ vysvětlovala matka dívky.

Žena s bionickou protézou na ruceVideo: Pavel Karban, Právo

Právě v pondělí šla prý její dcera poprvé s novou bionickou rukou do školy. „Zatím jí to vše jde výborně, což je první předpoklad k tomu, aby tu protézu mohla mít,“ podotkla Šabršulová.

Doplnila, že celá rodina si podpory veřejnosti velmi váží a že přispěvatele nechce zklamat. Vše by podle Šabršulové mohlo pokračovat — aby mohli podobně jako Kamila podporu dostat i další lidé.

„Věříme, že vše dopadne dobře a možná budeme všichni u zrodu něčeho dlouhodobějšího,“ uvedla Šabršulová.

Podpora jen za určitých podmínek

Kamila se narodila bez části pravé horní končetiny. Jako první pacientka v České republice měla možnost vyzkoušet novou generaci pokročilých bionických protéz Touch Bionics. Kvůli vysokým pořizovacím nákladům si ale protézu, která jí v mnohém může pomoci, nemohla dovolit.

Zdravotní pojišťovna by pomůcku neproplatila. Pojišťovny protézu proplatí jen lidem, kteří buď nemají ani jednu ruku, nebo jim jedna chybí a druhá je funkčně poškozená.

Co se musí každý člověk používající tento typ protézy především naučit, je citlivě ovládat umělé prsty.

„Cit je otázkou tréninku. Člověk je schopen natrénovat stisk tak, aby byl dostatečně pevný na to, aby něco zvedl či dokonce rozmáčkl, ale i naopak, aby úplně křehké věci dokázal chytit a uměl s nimi manipulovat tak, že je nezničí, nerozbije,“ objasnila ergoterapeutka z Ortopedické protetiky Frýdek-Místek Hana Šámalová.

Foto: Pavel Karban, Právo

Demonstrace pohyblivosti bionické protézy

Kamila měla bionickou protézu kvůli testům už několikrát. Přiznala, že s ní zvládá všechno, co jiní zdraví lidé. „Možná mi jen něco trochu déle trvá. Ale jinak vařím, uklízím, posiluju, běhám, bruslím, jezdím na kole,“ líčila.

V čem spatřuje výhodu, je to, že se na protézu může spolehnout. „Když nesu tašku nebo více věcí a vedu třeba psa, tak nemusím mít všechno v jedné ruce. Stejně tak když něco míchám na pánvičce, tak si to můžu chytit pravou rukou, ne pahýlem, a nemusím být skrčená,” uvedla dívka.

Pacienti ruku ovládají elektronickými impulsy ze svalů, na kterých mají elektrody.

Reklama

Výběr článků

Načítám