Hlavní obsah

Průzkum: Lidovci by se do Sněmovny dostali zvlášť, v koalici se STAN ne

Novinky, bja

Koalice hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a KDU-ČSL by v současnosti nedostala potřebných deset procent nutných pro vstup uskupení dvou stran do Sněmovny. Vyplývá z průzkumu agentury Focus, který byl zveřejněn v pondělí a zaměřil se na spolupráci obou stran. Pokud by ale lidovci šli do voleb sami, na poslanecká křesla by dosáhli.

Foto: David Ryneš, Novinky

volební model v březnu podle focus agency

Článek

Pokud by lidovci šli se starosty do voleb společně, dalo by jim hlas 8,5 procenta dotázaných ze vzorku 515 respondentů, kteří chtějí jít k volbám a vědí, koho budou volit. Většina předvolebních průzkumů koalici KDU-ČSL a STAN nedává šance, že by se přehoupla přes potřebnou hranici deseti procent.

Pokud by šly oba subjekty do voleb samostatně, získali by lidovci 6,3 procenta hlasů a STAN 4,2 procenta, jak vyplynulo z odpovědí.

„Koalice KDU-ČSL a Starostové by získala necelých 9 procent hlasů, což je o 2 procenta méně, než kdyby dané strany kandidovaly samostatně,” uvedla agentura Focus.

„Dotázaní by svůj hlas dali především stranám ANO (27 %) a ČSSD (21 %). S odstupem následuje KSČM (11 %) a ODS (11 %). Do Sněmovny by se na konci února 2017 dostala ještě TOP 09 se 7 % hlasů. Ostatní politické strany v našem modelu nepřekračují hranici 5 %,” popsala agentura Focus preference ostatních politických stran v případě, že by KDU-ČSL a STAN šly do voleb v koalici.

O něco hůře by KDU-ČSL i STAN dopadli mezi lidmi, kteří ještě ani nevědí, zda půjdou k volbám. Od nerozhodnutých respondentů by koalice nedostala ani pět procent hlasů, měli by pouze 4,9 procenta. V případě, že by kandidovali zvlášť, KDU-ČSL by z dotázaných respondentů volilo 4,4 procenta, zatímco 2,8 procenta by dalo hlas hnutí STAN.

Průzkumu se zúčastnilo 1005 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám