Hlavní obsah

Žádná zvůle to není, vzkázal Ústavní soud do cely Putinovu úředníkovi

Právo, Patrik Biskup

Není to žádná soudní zvůle, která by představovala porušení základních práv a svobod. Takový vzkaz poslal do vězeňské cely Alexandru Nikolajevovi (63) Ústavní soud v Brně a jeho stížnost proti držení ve vazbě smetl ze stolu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Alexandr Nikolajev před plzeňským soudem loni v září

Článek

Bývalému vysoce postavenému státnímu úředníkovi Ruska tím zhasla poslední naděje, jak se dostat z českého kriminálu. Tam je od loňského ledna, kdy jej policisté zadrželi v Karlových Varech na základě mezinárodního zatykače vydaného moskevskou generální prokuraturou kvůli obvinění z rozkrádání státních peněz.

Žádá o politický azyl

Někdejší šéf Federálního státního rozpočtového úřadu, který podléhá přímo prezidentu Vladimiru Putinovi, tak zůstane za mřížemi až do doby, než ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) rozhodne o jeho případném vydání k trestnímu stíhání do Ruska.

Podle mluvčího resortu Jakuba Římana se ministr vyjádří až po výsledku řízení o udělení politického azylu, o který Nikolajev zažádal už loni v září, ale ministerstvo vnitra celou záležitost dosud neuzavřelo.

Nemá žádné zázemí, které by jej motivovalo k tomu, aby se v průběhu vydávacího řízení zdržoval na známém místě
z rozsudku plzeňského soudu

Třiašedesátiletý exúředník chtěl zvrátit verdikt Krajského soudu v Plzni, který ho poslal do předběžné vazby z obavy, že by mohl utéci. Nikolajev argumentuje hlavně tím, že délka vazby by se mohla stát nepřiměřená s ohledem na dlouhotrvající azylové řízení, které se může protáhnout i na několik let.

„Že se azylové řízení protáhne na značnou dobu, je jen hypotetickou spekulací stěžovatele. Přitom mu nic nebrání, aby příslušnými právními prostředky proti případným průtahům brojil a dožadoval se nápravy,“ konstatoval Ústavní soud v rozhodnutí z minulého měsíce, které má Právo k dispozici.

Přitom podle zákona o azylu má ministerstvo vnitra na vydání rozhodnutí půl roku, u případů věcně a právně složitých může být lhůta prodloužena na devět měsíců.

Pochybnosti o tom, že chce u nás žít

Ústavní soud se rovněž ztotožnil se závěry obecních soudů, podle kterých je tvrzení Nikolajeva o tom, že v případě propuštění na svobodu hodlá v ČR žít, pouze spekulativní.

„Na území ČR nemá povolen dlouhodobý nebo trvalý pobyt a ani zde nemá žádné pevné rodinné, majetkové či jiné obdobné zázemí, které by jej motivovalo k tomu, aby se v průběhu vydávacího řízení zdržoval na známém místě a byl tak pro příslušné orgány dosažitelný,“ stojí v rozsudku plzeňského soudu, který potvrdil i pražský vrchní soud.

Rus neobstál ani s další výtkou, že rozhodnutí o jeho vzetí do vazby obsahovalo jen povšechné a obecné odůvodnění. „V dané věci soudy uvedly zcela konkrétní okolnosti, ze kterých při svém rozhodování vyšly, když zejména uvážily jen minimální míru vazeb stěžovatele k ČR, přičemž existence či neexistence takových vazeb přitom patří mezi základní otázky, které je v takovémto řízení nutné hodnotit,“ uzavřel Ústavní soud.

Spiknutí a podvod se škodou na státním majetku

Nikolajev je obviněn ze spiknutí a podvodu se škodou na státním majetku v desítkách miliónů rublů. V roce 2014, kdy v jeho moskevském bytě proběhla domovní prohlídka, utekl ze své země a v ČR se skrýval až do svého zadržení na začátku loňského roku. Po obdržení trestního spisu z Ruska posvětil loni v září plzeňský krajský soud jeho vydání tamní justici. [celá zpráva]

Podle ruského prokurátora se Nikolajev dopustil podvodného jednání v souvislosti se čtvrtmiliardovou zakázkou na rekonstrukci čekárny a železničního nástupiště určených pro zajištění přepravy ruského prezidenta. Mělo se jednat o zmanipulované výběrové řízení na zhotovitele stavby, předraženou zakázku a nekvalitně provedené práce. Stát tak přišel o desítky miliónů rublů.

Nikolajev, kterému hrozí až deset let žaláře, nařčení odmítá. „Všechna obvinění jsou falešná. Nikdy jsem neplánoval a neměl v úmyslu odcizit Putinovy peníze. To bych byl blázen,“ prohlásil s tím, že je obětí nové vlny represí, která v Rusku propukla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám