Hlavní obsah

Soudy posvětily vydání Putinova úředníka ruské justici, rozhodnout má Pelikán

Právo, Patrik Biskup

Už jen na ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO) bude záležet, zda bývalý vysoce postavený státní úředník Alexandr Alexandrovič Nikolajev (63) skončí v rukou ruské justice. Vrchní soud v Praze nyní potvrdil červencové rozhodnutí plzeňského krajského soudu o přípustnosti vydání Nikolajeva moskevské generální prokuratuře k trestnímu stíhání.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Alexandr Nikolajev před plzeňským soudem

Článek

Někdejší šéf Federálního státního rozpočtového úřadu je ve své zemi obviněn ze spiknutí a podvodu se škodou na státním majetku v desítkách miliónů rublů. V ČR se skrýval do letošního ledna, kdy ho policisté zatkli na základě mezinárodního zatykače.

„Poté, co naše rozhodnutí potvrdil vrchní soud, jsme spisový materiál odeslali na ministerstvo spravedlnosti,“ sdělil v úterý Právu předseda senátu Krajského soudu v Plzni Pavel Fait. Podle něho soud nezjistil žádné překážky, které by bránily Nikolajeva vydat do Ruské federace.

„Případ nyní posuzuje náš mezinárodní odbor trestní, který své stanovisko předloží ministrovi ke konečnému rozhodnutí,“ uvedla Zuzana Procházková z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Riziko zdrženlivých postupů 

Soudy souhlasily s vydáním Nikolajeva především po ujištění ruských orgánů činných v trestním řízení, že během tohoto trestního procesu budou dodržena všechna ustanovení o lidských právech.

„Rusko je ze strany mezinárodního společenství podrobováno kontrole dodržování ochrany lidských práv a porušením záruky by se vystavilo riziku, že v budoucnu by jiné státy v otázce vydávání ruských občanů postupovaly zdrženlivěji,“ doplnil Fait.

Podle moskevského prokurátora se Nikolajev dopustil podvodného jednání v souvislosti se čtvrtmiliardovou zakázkou na rekonstrukci čekárny a železničního nástupiště určených pro zajištění železniční přepravy ruského prezidenta.

Mělo se jednat o zmanipulované výběrové řízení na zhotovitele stavby, předraženou zakázku a nekvalitně provedené práce.

Putinovi docházejí peníze a začalo tak nové hledání nepřátel národa
Alexandr Alexandrovič Nikolajev

„Ze zištných důvodů k osobnímu obohacení se rozhodl spáchat krádež cizího majetku podvodem, když za tímto účelem se v červenci 2011 zapojil do zločinného spiknutí s dalšími nezjištěnými osobami z řad vedení soukromé společnosti. Jako předmět trestného útoku zvolili finanční prostředky uvolněné z rozpočtu Ruské federace,“ píše se v zatykači.

Nikolajev to odmítá. „Všechna obvinění proti mně jsou falešná. Nikdy jsem neplánoval a neměl v úmyslu zcizit Putinovy peníze. To bych byl blázen,“ prohlásil.

Své obvinění považuje za fantazírování moskevského vyšetřovatele, který dostal úkol z něj udělat podvodníka Je prý obětí nové vlny represí, která v Rusku propukla.

„Putinovi docházejí peníze a začalo tak nové hledání nepřátel národa. Proto jsem se v roce 2014 rozhodl s rodinou odcestovat do Karlových Varů a zůstat tam,“ sdělil soudu Nikolajev.

Reklama

Výběr článků

Načítám