Hlavní obsah

Do šachty u Hlávkova mostu umístili stavbaři sošku sv. Barbory

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nad novým pražským kolektorem - tedy tunelem pro vedení inženýrských sítí — bude bdít svatá Barbora, patronka horníků. Do vitríny nad ústím ražené šachty u Hlávkova mostu v Praze byla dřevěná soška slavnostně umístěna ve středu. Kolektor by měl být hotový příští rok, po jeho dokončení bude možné pustit se do oprav více než sto let starého mostu.

Nový kolektor u Hlávkova mostu zdobí soška sv. BarboryVideo: ale, Novinky

 
Článek

Tvůrcem zhruba půlmetrové sošky z lipového dřeva, které ještě před umístěním do vitríny požehnal páter z Benediktinského arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty, je Dalibor Čenčík.

„Dal jí podobu něžné a laskavé ochránkyně,“ uvedla zástupkyně investora a pražská radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice), která se slavnostního aktu také zúčastnila.

Připomněla, že Čenčík je řezbář, malíř, ale i dlouholetý pracovník společnosti Subterra. Ta kolektor pro Prahu buduje spolu s firmou Hochtief.

Řezbářské dílo není zdaleka Čenčíkovou první Barborou. „Sošek svaté Barbory, které jsem vyrobil nejen z dřeva, ale i ze žuly nebo pískovce, byste po světě našli několik set,” uvedl.

Inženýrské sítě v podzemí

Nový kolektor se začal stavět v září minulého roku. Délka ražených úseků bude přes 400 metrů, celková hloubka šachet přibližně 130 metrů.

„Stavba je poměrně náročná tím, že vede pod Vltavou,” poznamenal generální ředitel Subterry Ondřej Fuchs. „Kvůli tomu musíme být velmi opatrní, abychom nezpůsobili nadvýlomy a nevnikla tak do budovaného díla voda,” upřesnil.

Foto: Novinky

Stavba nového kolektoru u Hlávkova mostu

Cílem projektu je vytvořit moderní podzemní trasu pro inženýrské sítě, které nyní vedou skrz Hlávkův most. „Jedná se o první výstavbu kolektoru po osmi letech, zatím poslední se vybudoval na Václavském náměstí,” sdělila Novinkám radní Plamínková.

„Rozšiřující se síť kolektorů je pro Prahu velmi důležitá, protože při případných poruchách není nutné rozkopávat ulice, což Pražané jistě uvítají,” dodala radní.

Hlávkův most čeká rekonstrukce

Po dokončení díla bude možné zrekonstruovat více než sto let starý Hlávkův most.

Kolektor plánují stavitelé dokončit v červnu 2018. Cena se předběžně odhaduje na 461 miliónů korun bez DPH.

Foto: Novinky

Tunel Hlávkova mostu

Pražskou památkovou rezervaci, do které patří i Hlávkův most, by nový kolektor narušit neměl, protože jeho součástí bude jen minimum povrchových konstrukcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám