Hlavní obsah

Zeman se zastal Babiše: Poslanci předvádí tyjátr

Právo, ada

Prezident Miloš Zeman pokládá za drzost zahrnout na program Sněmovny bod Daňové podvody ministra financí. Ve čtvrtek v rozhovoru na TV Barrandov se postavil na stranu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s tím, že podezření, která se kolem něj točí, má vyšetřit policie a nikoliv poslanci, kteří nejsou soudci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Je naprostá drzost zahrnout na program Sněmovny bod, že se dopouštím daňových podvodů,“ řekl by prý Zeman, pokud by byl v roli Babiše při středečním jednáním komory.

Zatímco se prezident svými slovy opět přiklonil na stranu Babiše, zároveň zkritizoval šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, který bod na jednání Sněmovny prosadil. Podle něj by se měl bod případně jmenovat „Podezření z podvodů”, jinak si jeho autor hraje na soudce. „Ale od Miroslava Kalouska nemůžeme očekávat žádné respektování právního rámce a žádnou slušnost při jednání Sněmovny,” tvrdí hlava státu.

Sněmovna podle prezidenta není soudce, žalobce ani vyšetřovatel. „Každý občan ČR se může dopustit daňových podvodů, včetně ministra financí, ale kdo to vyšetřuje? Sněmovna určitě ne,“ řekl Zeman. Dodal, že mnoho poslanců ani neví, co to daňový podvod je. A ti, kteří to vědí, podle něj nejsou úplně reprezentativní k tomu, aby to posuzovali. „Poslanci na jedné i druhé straně tady předvádí tyjátr, hodiny žvaní a leží tam zákony, které by se daly projednat,“ poznamenal prezident.

K Babišovým korunovým dluhopisům uvedl, že stejně jako Agrofert je vydalo dalších 562 podniků, takže řečeno slovy premiéra Bohuslava Sobotky „562 podniků ojebalo stát”.

Musel by Babiš se svým odvoláním souhlasit?

Zeman naznačil, že neočekává návrh na odvolání Babiše z vlády. Přidal k tomu kuriozitu, kterou je v tomto případě koaliční smlouva. Ta říká, že člena vlády lze odvolat se souhlasem předsedy dané koaliční strany.

„Z toho vyplývá, že by se premiér musel nejdříve zeptat Andreje Babiše, zda může odvolat Andreje Babiše. A bez jeho souhlasu ho odvolat nemůže,“ pravil prezident. (Sobotkovi zůstává možnost nejprve vypovědět koaliční smlouvu a poté Babiše odvolat bez ptaní - pozn. red.) Pokud by prý Babiš souhlasil, určitě by ho prezident nepřemlouval, aby zůstal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám