Hlavní obsah

Jak se vyhnout odzbrojování lidí? Stropnický chce převézt Brusel brannými spolky

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Nešťastná norma. Tak označil ministr obrany Martin Stropnický (ANO) směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi, kterou v úterý přijal Evropský parlament. ČR se proti návrhu staví dlouhodobě odmítavě. Řešením, jak se jí vyhnout, by podle ministra mohl být vznik branných spolků.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„Leží před námi 18měsíční lhůta, jak se ke směrnici postavit. Rozhodli jsme se, že začneme pracovat na návrhu zákona o branných spolcích, který by umožňoval ponechat do značné míry ty zbraně, které spadají do té zakázané kategorie,“ řekl v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně Stropnický.

Lidé by se podle něj účastnili branných spolků a mohli by se tak podílet na obraně země, aniž by se musela novelizovat ústava. „Spoluprací takových registrovaných spolků s Armádou ČR, by bylo možné využít výjimky ze směrnice bez nutnosti změny ústavy,“ míní Stropnický.

Vnitro přemýšlí o žalobě

Branné spolky mohou být řešením i podle předsedy výboru pro bezpečnost Romana Váni (ČSSD). Ministerstvo vnitra podle něj zpracuje analýzu, na jejímž základě posoudí, zda podá ČR žalobu. Uvedl také, že ministerstvo vnitra připravuje i tzv. krizové zálohy pro občany, kteří nechtějí sloužit v armádě.

Chovanec: Jsem rád, že ANO mění názor

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) sdělil, že je potěšen změnou stanoviska ANO. Podotkl, že ještě před několika dny totiž představitelé hnutí včetně Stropnického tvrdili, že připravovaná směrnice neznamená žádný problém.

„Dovoluji si připomenout, že odpor vůči této směrnici vyjadřuji již několik měsíců, a až do této chvíle na české politické scéně převážně osamoceně. Vítám tedy jakoukoliv aktivitu, jež povede k vyřešení tohoto problému pro naše občany,” konstatoval Chovanec.

Dodal ale, že není potřeba vytvářet paralelní struktury na ministerstvu obrany, když se problematikou v souladu s kompetenčním zákonem dlouhodobě zabývá jeho resort.

Směrnice, kterou chce Unie bojovat proti teroristickým útokům, zakazuje držení a nabývání některých typů zbraní – samonabíjecích, vzniklých přeměnou z automatických, dlouhých zbraní v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 10 ran, pistolí v kombinaci se zásobníkem s kapacitou nad 20 ran či dlouhých zbraní se sklopnou pažbou o celkové délce do 60 cm.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám