Hlavní obsah

Babiš píše Sobotkovi kvůli dluhopisům, pustil se i do Votavy

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) poslal kvůli dluhopisům Agrofertu velmi emotivní dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ostře se v něm obul do sociální demokracie a do předsedy rozpočtového výboru Václava Votavy. Korunové dluhopisy chce předseda vlády řešit na odpoledním jednání koaliční rady, což Babiš razantně odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš už ráno při příchodu na jednání vlády řekl, že problém na koaliční radě řešit nechce. [celá zpráva]

Sobotka však na tom trvá. „Nechci řešit problém Andreje Babiše, ať si to lidem vysvětlí sám. Chci probrat usnesení rozpočtového výboru, že existují doložitelná podezření, že mohlo docházet ke zneužití nebo obcházení zákonů v oblasti daní,“ řekl premiér na tiskové konferenci.

Je to skandální, zlobí se Babiš

Chvíli nato Babiš zaslal Sobotkovi dopis, Novinky ho mají k dispozici. „Považuji za skandální, že je tento bod zařazen na jednání koaliční rady. Toto téma nevyplývá z žádného bodu koaliční smlouvy! Navíc jej nepovažuji za aktuální, jedná se pouze o pokračující kampaň vůči mé osobě,“ napsal ministr.

Babiš zkritizoval šéfa rozpočtového výboru Václava Votavu za jednání, jež proběhlo minulý týden a na které si poslanci pozvali šéfa generálního finančního ředitelství Martina Janečka.

Jednání se proměnilo ve směs zneužívání kompetencí, politických proklamací a především nátlaku na státní úředníky
Andrej Babiš

„Na samotném jednání rozpočtového výboru pan předseda Votava, se sobě vlastní arogancí, vůbec nerespektoval původně avizované téma a pod jeho vedením se toto jednání proměnilo ve směs zneužívání kompetencí, politických proklamací a především nátlaku na státní úředníky,“ rozohnil se šéf státní kasy.

Babiš rovněž uvedl, že finanční správa korunové dluhopisy naprosto běžně kontroluje, doměřuje jejich zdanění a metodiku má dobře nastavenou, napsal ministr financí.

Šéf opoziční TOP 09 a místopředseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek k záležitosti uvedl, že se podle něj na koaliční radě Babiš řešit nemusí. „Finanční správa to ale řešit musí ze zákona. Pokud nechce, musí premiér konat. Ze zákona,“ podotkl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám