Hlavní obsah

Babiš přešel do protiútoku. Zveřejněte všechny příjmy i majetek, vyzval Sobotku

Právo, Novinky, rsk, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Své příjmy a majetek od roku 1993 jsem zveřejnil, bylo by dobré, kdyby to udělal i premiér, řekl v úterý Právu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Reagoval tak na výzvu předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby šéf státní kasy vyjasnil nesrovnalosti ohledně nákupu dluhopisů Agrofertu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Podle Babiše ho Sobotka nemusel k ničemu vyzývat, stačilo, aby se ho prý osobně zeptal. „Nevidím důvod, proč bych reagoval na premiérovu výzvu. Bylo by určitě dobré, aby také on zveřejnil své příjmy a majetek od roku 1993, jako jsem to udělal já. Spíš mě zaráží, že pan Sobotka jako bývalý ministr financí neví, že existují příjmy zdaněné a ty osvobozené od daní,“ řekl Právu Babiš.

Babiš tvrdí, že kauza, která je uměle vyvolaná, vznikla tak, že se ho novináři před časem ptali, za co nakoupil dluhopisy Agrofertu.

„Neptali se mě na celkové příjmy, ale na dluhopisy. A jelikož jsem měl hrubé příjmy ve výši 1,86 miliardy korun, na nákup to stačilo. Když pak později přišel dotaz, z čeho jsem žil, tak jsem se opět zeptal své účetní, která mi připomněla, že jsem měl něco přes miliardu příjmů osvobozených od daně. To je třeba příklad prodeje akcií, které vlastníte déle než tři roky,“ uvedl Babiš.

O výši příjmů se nezajímal

Ministr financí dále podotkl, že se o výši svých příjmů nikdy nezajímal. Dozvěděl se jí až po novinářských dotazech, kdy se musel obrátit na svou účetní, aby mu je spočítala.

Premiér Sobotka Novinkám sdělil, že Babiš by neměl svůj problém přehazovat na jiné. „Je to jeho problém. On musí tyto věci srozumitelně vysvětlit. Je potřeba, aby tu nebyly žádné pochybnosti o jeho majetkových příjmech a o jeho majetku,“ uvedl Sobotka v reakci na Babišův návrh.

Sobotka dodal, že jeho příjmy a majetky jsou věc veřejná. Protože majetková přiznání vždycky podával a jsou to veřejné listiny, takže to pro něj není žádný problém.

Kauza se týká odkoupení dluhopisů společnosti Agrofert, kterou Babiš vlastní. Začátkem ledna se totiž objevily nejasnosti o příjmech, které sám uvedl. Jedná se zhruba o 1,5 miliardy korun. Babišovo počínání kritizuje opoziční ODS i TOP 09. [celá zpráva]

Podle majetkových přiznání zaplatil Andrej Babiš za dluhopisy Agrofertu skoro 1,48 miliardy korun. S příjmem 1,86 miliardy hrubého, tedy 1,52 miliardy čistého, na to peníze měl. Jenže to jsou podle České televize Babišovy výdělky až do roku 2015 a první várku dluhopisů nakoupil už v roce 2013. Ta stála 1,25 miliardy korun. Server Echo 24 přišel s informací, že do té doby vydělal 1,1 miliardy korun čistého, a pro nákup dluhopisů mu proto muselo chybět bezmála 150 milionů korun.Zdroj: ČT

Reklama

Výběr článků

Načítám