Hlavní obsah

Ministerstvo práce má pochybnosti u tendrů na ČSSZ

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) čelí podezření, že netransparentně zacházela s veřejnými zakázkami, zejména v oblasti informačních technologií. Vyplývá to z materiálu, který Právo získalo z ministerstva práce. Úřad, který má v gesci například vyplácení nemocenských dávek či důchodového pojištění, pochybení odmítl.

Foto: Jan Černý, ČTK

Informační centrum České správy sociálního zabezpečení v Praze na Smíchově

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zadalo audit, který měl prošetřit veřejné zakázky v letech 2010 až 2016. Podle zprávy, kterou má Právo k dispozici, zjistili auditoři pochybení až u 200 ze 250 kontrolovaných veřejných zakázek.

„Opakovaně jsou indikovány problémy v zadávacích řízeních – chyby v zadávacích dokumentacích, obtížně vysvětlitelné chování členů hodnotících komisí, možné nadržování uchazečům. Příprava a realizace zadávacích řízení neprobíhá v souladu s rozpočtovými pravidly, před pod­pisem smluv nejsou alokovány finanční prostředky,“ píše se v materiálu.

V něm také stojí, že některé objednávky na IT smlouvy byly provedeny bez řádného smluvního zajištění a bez zajištění potřebného financování.

Česká správa sociálního zabezpečení dostala na konci loňského roku menší pokuty v řádu tisíců korun, protože neposlala kompletní spisovou dokumentaci k ve­řejné zakázce antimonopolnímu úřadu. MPSV se obává, že při zjištění závažných pochybení by pokuta mohla šplhat až k miliónovým částkám.

„Ta zjištění považuji za závažná. Jdou ale především za bývalým ústředním ředitelem. Věřím, že pan současný ředitel určitě udělá příslušná nápravná opatření,“ řekla Právu ministryně Michaela Marksová (ČSSD), která začátkem února zaslala ústřednímu řediteli ČSSZ Jiřímu Biskupovi vytýkací dopis.

Bývalým ředitelem je Vilém Kahoun. Ten neprošel výběrovým řízením podle nového služebního zákona. Řízení však napadl jako zmanipulované a soudně se domáhá jeho zrušení.

Správa o pochybení neví

Úřad pochybení odmítá, ministerstvu zaslal konkrétní námitky ke zjištění auditu, které nyní resort vyřizuje.

„Kontrola MPSV na ČSSZ skutečně proběhla. V závěrech této kontroly ale žádné pochybení u 200 veřejných zakázek z 250 kontrolovaných není. MPSV provádí na ČSSZ kontroly pravidelně a pak navrhuje nápravná opatření, jimiž se ČSSZ řídí,“ řekla Právu mluvčí úřadu Jana Buraňová.

Úřad argumentuje i tím, že audit ještě není u konce, a současný ředitel Biskup si nechal zadat interní audit, který nepotvrdil, že by ve veřejných zakázkách bylo něco v nepořádku.

Podle MPSV budou kroky ministerstva směrem k ČSSZ ještě pokračovat. „Budeme požadovat další kroky v revizi zakázek, chceme i personální audit,“ řekla Právu náměstkyně pro sociálně pojistné systémy na MPSV Iva Merhautová.

Podle ní může také hrozit, že někteří dodavatelé budou kvůli průběhu zadávání zakázek podávat trestní oznámení. „Doneslo se nám, že za dodavateli chodí lidé, kteří jim říkají, že mohou veřejné zakázky na ČSSZ ovlivňovat, a to včetně těch uzavřených,“ řekla Právu Merhautová.

Výběr článků

Načítám