Hlavní obsah

Sobotka popřál Babišovi k postu předsedy, Bělobrádek ho srovnával se sněhem

Novinky, bja

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš v sobotu obhájil post předsedy hnutí ANO, na což okamžitě reagovaly politické špičky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mu ke znovuzvolení popřál, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek to však přirovnal k přítomnosti sněhu na velehorách. Ani předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nečekal nic jiného. Babiš prý hnutí vlastní, takže jeho zaměstnanci neměli jinou volbu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

„Bylo to překvapivé jako přítomnost sněhu v Himalájích,” komentoval Babišovo znovuzvolení na sobotním sněmu Bělobrádek.

Podobně „šokující” to bylo i pro Kalouska. „Andrej Babiš je ve skutečnosti majitelem toho subjektu, takže těžko se dalo čekat, že by zaměstnanci volili někoho jiného. Je na místě poblahopřát volitelům i nově zvolenému předsedovi. Všichni mají, co si přáli a co si zaslouží,” řekl Novinkám Kalousek.

O Babišově výzvě, aby vrcholní politici kandidovali na posledních místech kandidátky si Kalousek myslí, že je to strach jít do debaty lídrů v jednotlivých krajích.

„Je obecně známo, že on se mi zoufale vyhýbá v těch debatách, tak pokud se bojí chodit do debat lídrů, tak jako lídr kandidovat nebude. Já se nebojím, tak kandidovat budu,” vysvětlil Novinkám Kalousek.

Fiala: Výsledek hlasování je „optimalizovaný”

Výsledek sněmu nepřekvapil ani lídra ODS Petra Fialu. „Hnutí ANO rovná se Andrej Babiš, takže jeho zvolení je logické. Samotný výsledek hlasování se dá s jistou nadsázkou označit za 'optimalizovaný',” komentoval pro Novinky Fiala.

Naopak vážně vzal Babišovo zvolení premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který mu přes média poblahopřál.

„Pane předsedo, gratuluji ke zvolení do čela ANO. Věřím, že ve vládě dotáhneme do konce věci, které jsme v koalici slíbili občanům. Těším se na náš podzimní demokratický souboj. Budu usilovat o to, aby byl férový a ve prospěch Česka,” sdělil Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám