Hlavní obsah

Tajemství lidského těla. Do Prahy dorazila výstava Body The Exhibition

– Praha
Novinky, ale

V areálu Výstaviště Praha Holešovice je od 22. února zahájena expozice o lidském těle Body The Exhibition. Zájemci si mohou do 30. června prohlédnout více než dvacet celotělových a dalších 300 exponátů pocházejících ze skutečných lidských těl.

Největší výstava lidského těla je opět v PrazeVideo: JVS Group, Novinky

 
Článek

Návštěvníci mohou detailně prozkoumat pohybový aparát, nervový systém, kompletní vývoj lidského plodu a další funkce jednotlivých částí těla. Mezi nejzajímavější exponáty patří tzv. Red Man, exponát, na němž mohou návštěvníci vidět cévy, které vedou lidským tělem.

Expozice věnuje také pozornost porovnávání nemocných a zdravých orgánů. Výstava nabídne například ukázku ledviny s ledvinovými kameny nebo játra napadená rakovinou či plíce kuřáka a nekuřáka.

Foto: JVS Group

Průduškový strom

„Mnoho kuřáků si teprve tady uvědomí, že kouření jim opravdu ničí zdraví a přestanou kouřit,“ řekl odborný garant výstavy Radovan Hudák. Expozice je rozšířena o historii medicíny a část se věnuje také České stopě ve světové medicíně.

V interaktivní zóně si návštěvníci mohou vyzkoušet na trenažerech masáž srdce nebo nahmatat rakovinový nádor.

Foto: Novinky

Odhalte tajemnství fungování lidského těla

Výstava má především edukativní charakter a vzdělávat se zde může celá rodina. Přítomni budou medici, kteří o každém exponátu podají výklad a to jak školním skupinám, tak jednotlivým návštěvníkům.

Foto: JVS Group

Srdce bije v průměru 72krát za minutu

Všechny exponáty pocházejí od dobrovolných dárců. Jednotlivé části těl prošly procesem plastinace, při které je tělní tekutina nahrazena silikonem. Tuto metodu vyvinul německý anatom Günther von Hagens. Práce na celotělových exponátech je náročná a často trvá více než jeden rok.

„Exponáty prošly nejdříve anatomickou pitvou a následně byly vloženy do acetonu. Tím se odstranily veškeré tekutiny a aceton byl ve vakuové komoře nahrazen za silikon. Ten ztuhl a tím pádem vznikl plastinovaný exponát, který tady můžeme vidět,“ uvedl pro Novinky Hudák.

Foto: JVS Group

Horní končetina

Reklama

Výběr článků

Načítám