Hlavní obsah

Táborská ČSSD: Odvolání Mládka je Sobotkova pomsta

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Okresní výkonný výbor ČSSD v Táboře se jednohlasně postavil za odvolaného ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). Domnívá se, že předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka se Mládka chce zbavit, aby jihočeskou ČSSD potrestal za to, že od ní nedostal nominaci na předsedu strany. Uvádí to prohlášení, které má Právo k dispozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Článek

„Okresní výkonný výbor Tábor kategoricky a jednohlasně nesouhlasí s odvoláním Jana Mládka z funkce ministra průmyslu a obchodu,“ píšou táborští sociální demokraté.

Tento krok předsedy vlády podle nich ukazuje občanům pár měsíců před volbami, jak je ČSSD vnitřně rozhádaná. „Odvolání Jana Mládka je trestem za Krajskou nominační konferenci ČSSD Jihočeského kraje, kde předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nezískal podporu pro post předsedy ČSSD na březnový sjezd,“ dodává táborská soc. dem.

Sobotka: Problémy jsme viděli v přímém přenosu

S jejich slovy Sobotka nesouhlasí. „Stanovisko OVV Tábor lidsky chápu, Jan Mládek je odtud. Ale odvolání ministra Mládka souvisí pouze s problémy ve fungování ministerstva průmyslu, které jsme všichni viděli v posledních týdnech v přímém přenosu,“ napsal Právu.

„I Táborští vědí, že jsem ministra Mládka v minulosti opakovaně podpořil, i po loňských senátních volbách, teď už to nešlo,“ dodal.

Sobotka Mládka odvolá ke konci února. Informoval o tom nečekaně v pondělí s tím, že se mu nelíbí Mládkova nečinnost v tlaku na mobilní operátory, aby snížili ceny. Mládek jeho slova odmítl. „Ministerstvo průmyslu a obchodu nedělalo žádné kroky, které jsou v rozporu s vládní politikou. Neselhal jsem. Je proti mně vedená mediální kampaň,“ uvedl.

Pod Mládkem se přitom kývala ministerská židle v minulosti již dvakrát. Poprvé v létě 2015, kdy jej Sobotka nepřímo označil ve vládě za „líného kapra“, podruhé po neúspěchu v senátních volbách loni na podzim. Tehdy Mládek nabídl rezignaci sám, Sobotka ji však nepřijal.

Reklama

Související články

Premiér odvolá ministra průmyslu Mládka

Premiér Bohuslav Sobotka chce odvolat ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD. Předseda vlády to oznámil po pondělním jednání vlády. Vadí mu, jak se...

Výběr článků

Načítám