Hlavní obsah

Boeing nad Českem se odmlčel, spěchaly k němu německé stíhačky. Jeden pilot spal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Karlsruhe
Aktualizováno

Indický boeing při přeletu nad Českem použil pro kontakt s letovou kontrolou nesprávnou frekvenci, což si vynutilo start dvou německých stíhaček. O incidentu, který se stal ve čtvrtek, informovala německá služba pro bezpečnost leteckého provozu DFS. Jeden z pilotů indického boeingu prý spal v kokpitu. Událost natočili britští piloti, kteří letěli nedaleko.

Foto: YouTube

Německé stíhačky se přibližují k indickému boeingu

Článek

Indický stroj aerolinek Jet Airways letěl z Bombaje do Londýna, ale letoví kontroloři v Praze s ním ve čtvrtek odpoledne ztratili spojení. O výpadku informovali kolegy v německém Karlsruhe.

Následoval start dvou strojů německého vojenského letectva, které pak indické letadlo doprovázely. Spojení se nakonec podařilo navázat, vojenské letouny ale přesto eskortovaly dopravní stroj k hranicím německého vzdušného prostoru.

Pilot usnul, druhý ztlumil sluchátka

Důvodem komunikačních potíží byl spánek jednoho z pilotů, což podle The Economic Times není zakázané, a fakt, že druhý pilot naladil při přechodu pod pražskou letovou kontrolu špatnou frekvenci, a navíc si ztlumil hlasitost ve sluchátkách.

Přiblížení německých stíhaček zachytila posádka letounu British Airways, která letěla ve stejném koridoru, ale výše než indický letoun:

Podle pozdějšího prohlášení DFS šlo o preventivní krok.

Letoun s 330 pasažéry a 15 členy posádky úspěšně přistál v Londýně. Piloti ale budou do vyšetření omylu mimo službu.

Jet Airways

  • Jet Airways byly v roce 2016 druhým největším leteckým přepravcem v Indii. Přepravily více než pětinu všech cestujících.
  • Letový park aerolinek tvoří 114 strojů, které létají do 68 destinací na světě.
  • V posledních letech došlo při startu či přistání strojů Jet Airways ke třem incidentům.
  • V prosinci roku 2016 Boeing 737 této indické společnosti před startem na letišti v Bombaji sjel z ranveje; patnáct cestujících při nehodě utrpělo zranění.

Zdroj: Wikipedia

Nejedná se o první podobný případ. Před několika lety české stíhačky doprovázely dopravní letoun letecké společnosti Air India, který uletěl přes tisíc kilometrů na autopilota, protože oba jeho piloti spali. Komunikovat tehdy posádka stroje začala až nad Norimberkem, připomněl server DMM.

Reklama

Výběr článků

Načítám