Hlavní obsah

Střety lídrů do voleb: Sobotka–Fiala, Kalousek–Babiš

Právo, Jan Martinek, Oldřich Danda, Karolina Brožová

Osm měsíců před parlamentními volbami se rozbíhá boj o čelná místa na stranických kandidátkách. Partaje hledají výrazné lídry, lze očekávat zajímavé souboje. Například ve Středočeském kraji se střetnou dva největší rivalové, předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš s lídrem TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Foto: Jan Handrejch , Právo

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek (vlevo) a ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Pokud jde o mě, tak budu kandidovat ve Středočeském kraji,“ řekl Právu Babiš, který ve volbách 2013 vedl pražskou kandidátku ANO. ČSSD vysílá do boje ve středních Čechách předsedu Sněmovny Jana Hamáčka. ODS tam zvolila jako lídra Jana Skopečka, ekonoma a spolupracovníka exprezidenta Václava Klause.

Další ostrý střet se dá čekat v hlavním městě: zde budou podle všeho proti sobě kandidovat vládní kolegové, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

TOP 09 v Praze opět nasazuje těžkou váhu, čestného předsedu Karla Schwarzenberga. Ten by mohl ve volbách stát proti svému někdejšímu spojenci Petru Gazdíkovi (za dvoukoalici STAN a lidovců). Gazdík ale ještě není jistý.

ODS zatím ještě nemá o pražském lídrovi jasno, ale nominace z oblastí zatím získává expert na školství Václav Klaus ml., který v ODS budí kontroverzi některými výroky: například že ČR by měla urychleně vystoupit z EU. O lídrovi kandidátky rozhodne pražský sněm koncem února.

„ODS je demokratická strana, která generuje kandidáty, se kterými někdy souhlasíte, někdy ne. Václav Klaus je určitě výraznou osobností, ale jak bude vypadat pražská kandidátka, o tom se ještě pohádáme,“ uvedl pro Právo pražský poslanec ODS Marek Benda. Nominace na pražských oblastních sněmech získali i předseda pražské organizace Filip Humplík či poslankyně Jana Černochová.

Sobotka a Fiala

Ministryně práce a sociálních věcí za soc. dem Michaela Marksová, která patří též do pražské organizace a v minulosti kandidovala neúspěšně právě v Praze, zřejmě povede kandidátní listinu na Liberecku. „Hledal se tam výrazný lídr a s Miloslavem Ludvíkem jsme se takhle dohodli,“ potvrdila Právu Marksová.

Premiér Bohuslav Sobotka bude lídrem ČSSD v Jihomoravském kraji. Zde se střetne například s předsedou ODS Petrem Fialou. „Budu kandidovat jako lídr na jižní Moravě, nikdy jsem o jiné variantě neuvažoval,“ řekl Právu Fiala.

První místopředseda soc. dem. a ministr vnitra Milan Chovanec jde jako lídr na Plzeňsko, ministr pro lidská práva Jan Chvojka na Pardubicko.

Ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek, kterého oslabily kauzy v resortu a střety se Sobotkou, by prý měl být jedničkou jihočeské kandidátky, ale podle informací Práva některé stranické špičky jsou spíš proti.

„Pan Mládek je samozřejmě jeden z kandidátů (na jedničku), ale nemyslím, že je horký favorit. Máme žhavější želízka do volebního ohně,“ sdělil Právu jihočeský hejtman Jiří Zimola. V jižních Čechách bude jako lídr kandidovat šéf komunistů a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Na Vysočině možná bude za ČSSD na prvním místě kandidovat Jiří Běhounek, který je však zároveň hejtmanem, přičemž strana přijala před časem usnesení, které souběh funkcí zapovídá. Běhounek se mu jakožto nestraník vzepřel a podle kuloárních informací by mu mohla ČSSD i nyní odpustit.

Teplický radní sází na mladé voliče

Ministr životního prostředí Richard Brabec by podle Babišových slov měl za ANO kandidovat na Ústecku, kde se střetne například s poslancem ČSSD Jaroslavem Foldynou.

Babiš podle kuloárních informací do voleb nepočítá s ministrem dopravy Danem Ťokem ani s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou, ta je u něj obzvlášť v nemilosti.

Do Sněmovny má ambice zasednout i nejmladší český radní z Teplic – dvacetiletý Dominik Feri (TOP 09), který začal v hlavním městě studovat vysokou školu. Ten chce obsadit poslední místo na listině, protože nechtěl jako „přivandrovalec z Teplic“ dělat hned zlou krev.

„V situaci, v které TOP 09 je, by nebylo dobré upřednostňovat vlastní ambice nad celostranický prospěch,“ řekl Právu Feri, který sází na to, že jej mladí voliči vykroužkují nahoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám