Hlavní obsah

Sobotka: Babiš by měl objasnit své příjmy

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) by měl ve vlastním zájmu vysvětlit nesrovnalosti ve svých příjmech, sdělil v úterý Novinkám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Je podle něj zbytečné, aby podobná podezření zatěžovala činnost vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Ministr financí Andrej Babiš by měl ve vlastním zájmu veřejnosti objasnit své příjmy v minulých letech tak, aby nevznikaly pochybnosti o původu jeho majetku,” napsal Novinkám premiér v SMS.

Je podle něj zbytečné, aby těmito podezřeními byla zatěžována činnost celé vlády a zpochybňována autorita ministerstva financí jako úřadu, který má mimo jiné dbát na řádný výběr daní.

„Naše vláda fungovala tři roky bez skandálu a byl bych rád, kdyby to tak zůstalo i nadále. Ministr financí by měl proto co nejdříve celou věc transparentně vysvětlit a neposkytovat prostor pro útoky opozice na svou obhajobu i na vládu jako celek,” dodal Sobotka.

Zda premiér vyvodí nějaký závěr, pokud Babiš své příjmy neobjasní, Sobotka zatím neřekl.

Vysvětlení chtěla ODS

Dopoledne o nejasnostech v Babišových příjmech mluvila opoziční ODS. Právě její předseda Petr Fiala vyzval Sobotku, aby po ministru financí požadoval vysvětlení.

„Média přinesla informaci o nesrovnalostech v příjmech ministra financí Babiše. Očekávám se, že se k tomu nějak postaví premiér naší země,“ uvedl Fiala. Podotkl, že právě předseda vlády Sobotka do funkce ministra financí postavil.

„Ministr financí nabízí různá vysvětlení a přichází s novými verzemi. Premiér mlčí a nedělá nic,“ rýpl si šéf ODS.

Podle Fialy nemůže být ministrem financí člověk, který zavádí nová a nová opatření pro podnikatele, a zároveň existují nejasnosti o jeho příjmech.

Skončí i tohle pouhým křikem Andreje Babiše, že všichni kromě něho lžou a 'kradnú'?
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Podobně jako Fiala se před několika dny vyjádřil i šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Skončí i tohle pouhým křikem Andreje Babiše, že všichni kromě něho lžou a 'kradnú'? Nebo ho koaliční partneři vyzvou, ať to jednoznačně vyjasní, nebo odejde? Je to i jejich odpovědnost za společnou vládu,“ napsal si na facebook.

Je to manipulace, tvrdí Babiš

Kauza se týká odkoupení dluhopisů společnosti Agrofert, kterou Babiš vlastní. Začátkem ledna se totiž objevily nejasnosti o Babišových příjmech, které sám uvedl. Jedná se zhruba o 1,5 miliardy korun. Babiš tvrdí, že celá kauza je zmanipulovaná.

Podle majetkových přiznání zaplatil Andrej Babiš za dluhopisy Agrofertu skoro 1,48 miliardy korun. S příjmem 1,86 miliardy hrubého, tedy 1,52 miliardy čistého, na to peníze měl. Jenže to jsou podle České televize Babišovy výdělky až do roku 2015 a první várku dluhopisů nakoupil už v roce 2013. Ta stála 1,25 miliardy korun. Server Echo 24 přišel s informací, že do té doby vydělal 1,1 miliardy korun čistého, a pro nákup dluhopisů mu proto muselo chybět bezmála 150 milionů korun.Zdroj: ČT

Výběr článků

Načítám