Hlavní obsah

Vláda schválila snížení doplatků na léky pro děti a seniory

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda v pondělí schválila novelu zákona o pojištění, podle níž by senioři a děti zaplatili na doplatcích na léky méně. Nově by lidé starší 70 let mohli žádat o vrácení peněz v případě, že za rok utratí za léky na předpis více než 500 korun. Děti a mladiství do 18 let a senioři do 70 let by mohli ročně zaplatit pouze tisíc korun. Změna by mohla platit již od 1. ledna příštího roku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dnešní stávající systém umožňuje dětem a seniorům nad 65 let žádat o vrácení doplatků na léky na recept od své zdravotní pojišťovny, pokud překročí určitý roční limit. V návrhu je navrženo, aby u dětí do 18 let a u seniorů mezi 65–70 lety se ten limit doplatku snížil z 2500 korun ročně na 1000 korun ročně. U seniorů nad 70 let se snížil na 500 korun ročně,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Díky novele by podle Sobotky mohli senioři časem snáze dosáhnout na limity na vrácení peněz. Rodiny s malými dětmi a senioři by podle něj dohromady ušetřili 440 miliónů korun ročně. O ně by se musely podělit zdravotní pojišťovny.

Návrh zákona z dílny ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) podpořil i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ovšem za podmínky, že peníze na opatření, tedy zhruba 500 miliónů korun si ministerstvo zdravotnictví najde bez požadavku na navýšení platby za státní pojištěnce.

„A také za podmínky, že od 1. ledna 2018 bude zaveden elektronický recept tak, aby preskripce léků byla transparentní,” sdělil Babiš Novinkám.

Novelu zákona nyní ještě budou muset schválit Sněmovna a Senát. Platit by mohla od 1. ledna 2018.

V pondělí vláda také schválila pravidelnou valorizaci zdravotního pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám