Hlavní obsah

Syn dospěl a už má exekuci. Za chyby rodičů stále ještě platí děti

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letos je to rok, co děti nemusí platit poplatky za odpad, ale odpovídají za ně rodiče. Novela zákona o místních poplatcích zamezila dalšímu vzniku dětských dlužníků. Zákon ale není retroaktivní, a tak mnohé děti v dětských domovech, pěstounské péči nebo z rozvedených rodin často po oslavě osmnáctých narozenin navštíví exekutor. Je to i případ syna Michala Říhy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsem už 13 let rozvedený. Před třemi lety se ke mně přestěhoval jeden ze synů, protože chtěl bydlet u mě. Nyní mu je 18, a už má exekuci. Moje bývalá manželka neplatila odpady,“ sdělil Novinkám Říha.

Exekuce na 11 tisíc korun byla na jeho syna uvalena za nezaplacení poplatků za odpad v roce 2010. Ačkoli původní dlužná částka byla pouze několik set korun, s úroky a náklady na exekuci se vyšplhala přes deset tisíc.

„Za léta 2011, 2012 a 2013 jsem to už stihl doplatit. Pak je tam ještě nějaký další dluh v jednom městě a v předchozím městě, odkud se stěhovali. Moje bývalá manželka se pořád stěhovala, jakmile někde nasekala dluhy a měla problémy, tak se vždycky stěhovala,“ dodal Říha.

Nyní se snaží od obecních úřadů zjistit, kolik přesně jeho syn dluží, a pokouší se s nimi domluvit splátkový kalendář.

Exekutor navštíví rodiče 

Ačkoli se Říha o syna zajímal, jezdil za ním, bral si ho na víkendy a podnikal s ním výlety, kdykoli to bylo možné, jeho bývalá manželka ho prý o ničem neinformovala. „Tušil jsem, že tam asi něco nebude v pořádku, protože jsem jí přenechal byt v Praze, ona ho prodala a pak se stěhovala do různých podnájmů, až nakonec skončila v nějaké kůlně u Kolína,“ připustil Říha.

Právě zjištění, že syn bydlí ve stodole, kde není tekoucí voda a elektřina, jej přiměla k řešení. Syn nyní žije s ním a on se snaží zaplatit jeho závazky, ke kterým přišel jako slepý k houslím. Říha totiž netušil, že rodiče mohou svojí nezodpovědností zadlužit děti.

Od ledna 2016 poplatky za odpad za děti hradí rodiče. Pokud tedy nebudou platit, tak exekutor navštíví je a nikoli jejich potomky.

Projekt Děti bez dluhů už pomohl 

Právnička Alena Vlachová se problematikou dětských dlužníků zabývá několik let. Dokonce kvůli tomu začala přemlouvat poslance, aby přijali změnu zákona o místních poplatcích. Její projekt Děti bez dluhů pomohl desítkám mladistvých, aby vešli do dospělého života bez závazků.

V právních sporech Vlachová zastupuje především děti v ústavní či pěstounské péči. V případě, kdy matka za dítě neplatila poplatky za odpad, by bylo možné se podle ní hájit tím, že o něj nepečovala. Upozornil ale, že je to právně velice složité. „Pořád ještě řešíme několik případů,“ dodala. V současnosti řeší nový případ mladíka, který má na krku exekuci, protože v dětství za něj nikdo neplatil poplatky za odpad.

Také zastupuje mladistvé, kteří v dětství jeli načerno a mají kvůli tomu dluhy. Nyní například řeší případ chlapce z dětského domova, kterého v dětství osmkrát chytil revizor, a proto má nyní exekuci zhruba na 160 tisíc korun. Problematice mladistvých dlužníků, kteří pykají za to, že v dětství jeli bez jízdenky, se Novinky věnovaly zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám