Hlavní obsah

Chovanec chce dostat právo na držení zbraně do ústavy

– Praha

Ministr vnitra navzdory nesouhlasu mezi resorty předloží návrh na zakotvení ústavního práva držet zbraň. Proti je ministerstvo spravedlnosti. Chovanec ale přiznal, že jedním z důvodů je snaha EU zpřísnit držení zbraní v Unii, přičemž omezení by se měla týkat samonabíjecích zbraní, jež u nás využívají i myslivci.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na dotaz, zda kvůli absenci konsenzu nemíní ustoupit od předložení návrhu na vládu, odpověděl jasně: „Ne, nechci ustupovat. Dám to na vládu. Návrh je vypracován. Pokoušeli jsme se s ostatními resorty najít shodu, ta shoda se nenašla. Máme jeden z nejlepších zákonů, který umožňuje držet zbraně. My chceme povýšit právo lidí, kteří drží zbraně legálně.“

Chovanec řekl, že chce deklarovat, že lidé, kteří splňují podmínky, mají právo držet zbraně: „Chceme, aby se tito pověření lidé měli možnost spolupodílet na obraně této země.“

Legálně drženými zbraněmi se zločiny skoro nepáchají

Přiznal, že je to reakce na směrnici EU o držení zbraní. ČR se ale nepodařilo najít podporu pro svůj nesouhlas s plánovaným zpřísněním držení zbraní v EU kvůli strachu z terorismu. Praha namítala, že legálně drženými zbraněmi bylo u nás spácháno jen minimum zločinů, což Chovanec zopakoval.

Chovanec řekl, že zvažuje i žalobu proti této směrnici, bude-li přijata. Zatím ji nemá, protože není patrné, jak bude evropská směrnice vypadat.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) řekl, že je ale možné, že směrnice nebude přijata. Chovancův návrh se mu nelíbil.

„Nevím proč dávat do ústavy právo na držení zbraně, nevím o tom, že by nějaký členský stát EU měl v ústavě zakotveno právo držet zbraň. Nechci omezovat právo těch, kteří mají právo držet zbraň.“ Podle něj je pravda, že legálně drženými zbraněmi se zločiny skoro nepáchají.

Anketa

Potřebujeme ústavní právo na držení zbraně?
Ano
88,1 %
Ne
11,9 %
Celkem hlasovalo 7511 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám