Hlavní obsah

Sociální demokracie zrušila krajskou konferenci na severu Moravy

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Špičky moravskoslezské ČSSD zrušily v pondělí krajskou konferenci strany. Ta se přitom měla uskutečnit už tento pátek v Petřvaldě na Karvinsku a kromě delegátů březnového sjezdu na něm měly být schváleny i nominace na celostranické vedení za severní Moravu a Slezsko. Podle odvolaného předsedy ostravské ČSSD Lumíra Palyzy proběhne nová konference 7. února.

Foto: Milan Malíček, Právo

Krajský předseda ČSSD Miroslav Novák

Článek

Důvodem je rozhodnutí Ústřední kontrolní komise a předsednictva ČSSD, které minulý pátek zrušilo všechna usnesení listopadové okresní konference ČSSD v Ostravě. [celá zpráva] Právě na ní byli mimo jiné zvoleni i delegáti na krajskou konferenci a březnový stranický sjezd. Kdyby se krajská konference nyní uskutečnila, zástupci Ostravy na ní chyběli.

„Shodli jsme se na tom, že kvůli tomu, že Ostrava musí zopakovat konferenci, aby byla zastoupena svými delegáty na krajské konferenci, tak jsme zrušili páteční krajskou konferenci a posunuli ji na 9. února. Do té doby bude mít Ostrava po své konferenci a předpokládám, že si zvolí své delegáty na krajskou konferenci i na sjezd,“ uvedl po jednání moravskoslezského KVV krajský předseda ČSSD Miroslav Novák.

Ostravskou ČSSD dostala do problémů okresní konference, která se konala loni 27. listopadu. Byl na ní totiž odvolán dosavadní předseda Lumír Palyza i členové okresního výkonného výboru. [celá zpráva]

Dva předsedové

V prosinci okresní výkonný výbor rozhodl, že do zvolení nového předsedy povedou organizaci místopředsedové Adam Rykala, Ivo Hařovský, Rostislav Hřivňák a Lucie Feiková. Zároveň svolal další konferenci, na které si minulý pátek 13. ledna přítomní členové strany zvolili novou předsedkyni ČSSD v Ostravě Janu Vajdíkovou. [celá zpráva]

Jenže už pár hodin před tím rozhodlo předsednictvo ČSSD, že veškerá rozhodnutí, která se udála na listopadovém jednání, jsou neplatná. Průběh konference a její usnesení totiž napadl stížností právě Novák. Vedení strany mu dalo v tom, že konference neproběhla podle vnitrostranických regulí, za pravdu.

Foto: Právo

Odvolaný Lumír Palyza se stále považuje za předsedu ostravské ČSSD.

Vyzvalo navíc ostravskou organizaci, aby se její členové zdrželi jakéhokoliv jednání a schvalování do svolání nové okresní konference. Zvolení Vajdíkové je tak podle předsednictva strany neplatné.

Novou konferenci soc. dem. v Ostravě má svolat Palyza. Ten v pondělí Právu sdělil, že nová okresní konference proběhne 7. února. Proběhne tak před krajskou konferencí. „Nikdo tak nemusí mít obavy, že Ostrava nebude zastoupena na krajské konferenci nebo sjezdu,“ řekl. Vajdíková se však domnívá, že „by bylo dobré, aby okresní konferenci svolal výkonný výbor strany”.

Reklama

Související články

Vedení ostravské ČSSD bylo odvoláno

Nejsilnější organizace sociální demokracie v Moravskoslezském kraji se otřásla v základech. Na nedělní konferenci bylo odvoláno celé její vedení v čele...

Výběr článků

Načítám