Hlavní obsah

Vedení ostravské ČSSD bylo odvoláno

Právo, Denisa Doležalová
Ostrava

Nejsilnější organizace sociální demokracie v Moravskoslezském kraji se otřásla v základech. Na nedělní konferenci bylo odvoláno celé její vedení v čele s předsedou Lumírem Palyzou, který ji vedl od loňského roku. Návrh na odvolání podali Mladí sociální demokraté.

Foto: Pavel Karban, Právo

Odvolaný lídr ostravské ČSSD Lumír Palyza

Článek

„V diskusi na konferenci vystoupil například předseda Mladých sociálních demokratů Robin Vašnovský s důvody pro odvolání vedení, přidali se i další. Ty důvody pro odvolání se opakovaly,“ řekl Právu Adam Rykala, který šéfoval ostravské ČSSD před nyní odvolaným předsedou Lumírem Palyzou.

Podle něj spolustraníci Palyzovi vytýkali neúspěch v podzimních krajských volbách, ale i loňský rozpad ostravské koalice na magistrátu. Sociální demokraté tehdy poprvé od roku 1990 ztratili místo ve vedení Ostravy a skončili v opozici. „Dalším důvodem bylo i to, že se neřeší některé problémy v ostravské ČSSD, jako například to, že v Moravské Ostravě jsou tři naši zastupitelé v koalici a další tři v opozici. To neprospívá ČSSD, když má rozdělený klub,“ upřesnil Rykala.

Dodal, že nyní se v ostravské organizaci ČSSD, která má přes 800 členů, bude volit předseda nový. „Proběhnou normální nominace na místních organizacích a poté volba předsedy, zřejmě na jaře. Příští pondělí ale na okresním výkonném výboru zvolíme zastupujícího předsedu a potvrdíme ve funkcích nové členy okresního výboru,“ shrnul Rykala.

Odvolaní byli i členové okresního výboru

„Právo navrhnout odvolání předsedy a členů okresního výboru má každý člen konference. Jejich rozhodnutí respektuji. Na svých krocích, které jsem udělal, bych ale nic neměnil. Co se týká voleb, tak jsem se snažil pracovat, co nejlépe to šlo s možnostmi, které jsme měli. Výsledek je celoplošný, ale to nemyslím jako omluvu,“ reagoval odvolaný předseda ostravské ČSSD Palyza. Podotkl, že je nyní zvědavý, kam teď bude sociální demokracie v Ostravě směřovat pod vedením Rykaly, Srby a Grygara.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Bc. Adam Rykala

Na nedělní konferenci byla odvolána i zhruba desítka členů okresního výboru. Jedním z nich je i porubský starosta Petr Mihálik. Také on respektuje rozhodnutí konference. „To, že jsme byli já a další odvoláni, je mi samozřejmě líto. Ale na druhou stranu na mém členství v ČSSD a přesvědčení se nic nemění. Dále budu pokračovat v práci jako starosta Poruby,“ podotkl Mihálik.

Podle něj nejsou v současnosti pro ČSSD jednoduché časy. „Proto je možná na zvážení, zda se měla v této době destabilizovat ostravská organizace. Nicméně věřím, že nové vedení ví, že na sebe převzalo plnou zodpovědnost za kroky ostravské organizace,“ shrnul Mihálik.

Reklama

Výběr článků

Načítám