Hlavní obsah

ANO by mělo mít vlastního kandidáta na prezidenta, myslí si Stropnický

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bja

Hnutí ANO by mělo mít svého kandidáta na prezidenta a nemělo by se řídit tím, zda se současná hlava státu Miloš Zeman rozhodne prezidentský post obhajovat, míní ministr obrany a předseda pražské organizace ANO Martin Stropnický. Uvedl to v neděli v pořadu Týden v politice České televize. Právě Stropnického jméno se často skloňuje v souvislosti s možnou kandidaturou na Hrad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

Ačkoli šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš v minulosti nevyloučil, že by jeho strana podpořila v prezidentské volbě Zemana, podle Stropnického by mělo mít ANO vlastního kandidáta.

Poznamenal, že podpora hnutí dlouhodobě osciluje mezi 25 až 30 procenty a ”dost dobře není možné, aby kandidáta nemělo“.

„Nemyslím, že jako hnutí bychom se měli řídit tím, jestli do toho pan prezident půjde, nebo nepůjde,“ dodal. Zeman ohlásí, zda bude, či nebude kandidovat znovu na prezidenta, 10. března.

Nutnost mít vlastního kandidáta potvrdil i šéf hnutí Babiš. „Určitě ano, pokud bude kvalitní a bude mít šanci uspět. Hnutí se touto problematikou bude zabývat, ale prioritou zůstává uspět ve sněmovních volbách,” sdělil Babiš Novinkám.

Podle Stropnického by hnutí ANO nemělo zveřejnit svého kandidáta dříve než v prvním pololetí roku 2017. Větší prioritu mají podle něj nyní podzimní volby do Poslanecké sněmovny.

Nemusí to být člen ani sympatizant ANO

Stropnický dodal, že se v hnutí zatím bavili o předběžném mechanismu výběru kandidáta. Jméno nebo dvě – to zatím není jasné – by navrhla každá krajská organizace, přičemž daný člověk nemusí být členem ani sympatizantem hnutí, ale bude z daného kraje.

„To by se mohlo soustředit v nějaký základní balík těch kandidátů, kteří by na celostátní úrovni byli vyhodnocení,“ řekl.

K tomu, že i o něm se dlouho mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta, uvedl, že on sám by šel do voleb pouze v případě, že by získal velkou podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám