Hlavní obsah

Sněmovna schválila vyšší daňové slevy na děti, polepší si i živnostníci s paušály

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pracující rodiče s více dětmi si přilepší. Poslanci v pátek kývli na větší daňové zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě. Sněmovna normu schválila v takové verzi, aby se sleva dala využít zpětně už od začátku roku 2017. Živnostníci s výdajovými paušály budou mít opět možnost uplatnit daňovou slevu na manželku a děti.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny

Článek

Daňové zvýhodnění na druhé dítě vzroste ze stávajících 17 004 korun na 19 404 korun za rok. Na třetí dítě sleva stoupne z 20 604 korun až na 24 204 korun ročně. Pro první dítě zůstává sleva na 13 404 korunách.

Vyšší daňové slevy lidé by měli moct lidé využít zpětně od počátku roku. Normu nyní dostane Senát, poté prezident Miloš Zeman.

Nižší daně nebudou

K daňovému balíčku se sešlo několik pozměňovacích návrhů. Dolní komora například kývla na to, že živnostníci s výdajovými paušály budou mít opět možnost uplatnit daňovou slevu na manželku a děti. Prošel také návrh, že živnostníci budou moct uplatnit procentní výdajový paušál nejvýše z miliónu místo nynějších dvou miliónů.

Opoziční ODS a TOP 09 například chtěly zrušit sedmiprocentní daňovou přirážku pro lidi s vyššími příjmy. Sněmovnou to však neprotlačily.

Všude čtu, jak chcete jít do voleb se snížením daní. Proč jste to neudělali teď?
Zbyněk Stanjura, předseda poslanců ODS

Neprošly ani pozměňovací návrhy pravice na snížení sazeb DPH. ODS navrhovala sazby 19 a 10 procent, topka 20 a 10 procent. Budou platit tak dál tři sazby daně z přidané hodnoty - základní ve výši 21 procent, snížená 15 procent a druhá snížená 10 procent.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura koaličním stranám hlasování vyčítal. „Všude čtu, jak chcete jít do voleb se snížením daní. Proč jste to neudělali teď, když jste mohli? Teď jste měli příležitost, mohlo to platit už od dubna,“ rýpal.

Přidal se k němu i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Snížení na 20 a 10 procent vycházelo vstříc kritice všech vládních stran. Když naše vláda zvýšila sazby, drtivě jste to všichni kritizovali,” připomněl bývalý ministr financí Kalousek.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) kritiku od opozice ostře odmítl. Nápady na snížení DPH označil za populistické návrhy, jak zničit rozpočet. „Naší strategií není zvyšovat daně, ale daně vybírat,” hájil se.

Reklama

Související články

Daňové slevy pro rodiny s více dětmi vzrostou

Senátoři ve středu podpořili zvýšení daňových slev na druhé a další dítě. Zvýhodnění na druhého potomka by mělo vrůst o 100 korun měsíčně, na další děti sleva...

Výběr článků

Načítám