Hlavní obsah

Meteorologové varovali před ledovkou, sněžením i závějemi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu varoval před nebezpečím tvorby ledovky, sněhových jazyků a na východě republiky rovněž před sněžením. Na horách by tam mohlo napadnout až 30 centimetrů sněhu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Na západě území by mělo začít sněžit již vpodvečer, ve východních Čechách a na Moravě a ve Slezsku až večer.

„Během noci na čtvrtek budou v nižších polohách v Čechách srážky přecházet místy ve smíšené nebo mrznoucí s tvorbou ledovky,” upozornili meteorologové.

V noci navíc bude zesilovat vítr, který bude v nížinách v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině, v horských oblastech až 110 kilometrů. V souvislosti se sněžením se v polohách nad 400 metrů nad mořem budou vytvářet sněhové jazyky, na horách i závěje.

„Do čtvrtečního rána napadne v nižších polohách kolem 5 centimetrů, ve středních polohách a na Moravě místy 5 až 10 centimetrů, na horách 10 až 30 centimetrů nového sněhu,” uvedli meteorologové.

Varování před ledovkou platí pro české kraje od středečních 18 hodin do čtvrtečního dopoledne. Sněhové jazyky se mohou vytvářet na celém území od středečního odpoledne do čtvrtečního dopoledne. Varování  před novou sněhovou pokrývkou se týká Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého kraje a rovněž Vysočiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám