Hlavní obsah

Desetitisíce lyžařů vyrazily o víkendu na české hory

Právo, ČTK, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc turistů o prvním skutečně vydařeném zimním víkendu oblehly Krkonoše i další české hory jako například Jeseníky. Plno bylo i v níže položených lyžařských střediscích. Návštěvnost připomínala nejexponovanější období zimních svátků.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na plný výkon jedou nejen známá lyžařská střediska našich hor, ale i ta v nižších nadmořských výškách. Zájem je tak i o lyžování na Máchovce v Nové Pace na Jičínsku.

Článek

Jenom největší lyžařskou arénu Česka SkiResort Černá hora - Pec navštívilo od pátku do neděle 31 000 lidí. „Během pátku to bylo díky polským prázdninám jedenáct tisíc, v sobotu dvanáct a v neděli osm,“ přiblížila mluvčí krkonošského SkiResortu Zina Plchová.

Odhadem o polovinu méně jich přijelo do Špindlerova Mlýna. Úrazovost na sjezdovkách přesto byla oproti podobným víkendům minimální. „Během soboty došlo v celých Krkonoších ke třiceti běžným lyžařským úrazům. Pětkrát musela zasahovat rychlá záchranná služba. Vrtulník do nedělního odpoledne ani jednou,“ informovali z krkonošského centra Horské služby ve Špindlerově Mlýně.

Záchranáři nemuseli v Krkonoších ani v Orlických horách ošetřovat žádného turistu s omrzlinami, ačkoliv teploty klesaly k minus 20 stupňům. „Neměli jsme do nedělního podvečera ani žádnou pátračku,“ podotkli krkonošští záchranáři.

Řadu lidí odradil podle horského záchranáře Jana Pochobradského od návštěvy Orlických hor třeskutý mráz. „Lidí bylo dost, ale vzhledem k jedinečným lyžařským podmínkám, jsme jich čekali víc. Nejspíš se zalekli mrazu,“ míní Pochobradský.

V Jeseníkách přálo i počasí

Zato v Jeseníkách mráz lyžaře neodradil. Přálo jim slunečné počasí i vynikající sněhové podmínky. Do hor vyrazila i řada běžkařů. „Mráz lidi vůbec neodradil, byla velká návštěvnost,” řekl ČTK Rostislav Procházka, provozovatel areálu v Branné, kam denně dorazilo kolem 700 lyžařů. „Mnozí si pochvalovali, že je konečně pravá zima. Měli omrzlé frňáky, ale byli spokojení. Nepotkal jsem se s nikým, kdo by kňučel,” dodal s úsměvem Procházka.

Mimo to se lyžovalo také ve Středočeském kraji. Tamní střediska navštívily stovky lidí, podmínky měly ideální. Areály se většinou zcela naplnily, na svazích bylo i metr sněhu. Přibližně 300 lidí v neděli lyžovalo na svazích skiareálu Šibeniční vrch v Mnichovicích u Prahy, areál v Kvasejovicích na Příbramsku byl také zcela zaplněný, podle provozovatele přijelo několik set lyžař.

Reklama

Výběr článků

Načítám