Hlavní obsah

Tisíc kusů drůbeže se musí kvůli ptačí chřipce zlikvidovat v Lázních Toušeň

Právo, Radek Plavecký

Chov s tisíci kusy drůbeže se bude muset kvůli výskytu ptačí chřipky vybít v Lázních Toušeň nedaleko Prahy. Prozatím se jedná o největší z dosud objevených ohnisek. Informaci o výskytu vysoce patogenního viru H5N8 v neděli potvrdila veterinární správa.

BEZ KOMENTÁŘE: Chov drůbeže v Lázních ToušeňVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Velký chov drůbeže leží mimo obec na rozhraní Lázní Toušeň a Čelákovic východně od Prahy. Nejspíš i díky tomu se zatím vybíjení vyhnou drobní chovatelé v přilehlých obcích. „Drobných chovatelů se to, pokud se neobjeví nové ohnisko nákazy, prozatím nedotkne,“ potvrdil starosta Lázní Toušeň Luboš Valehrach (TOP 09).

Přímo v areálu chovu se během víkendu střídali veterináři a spolu s majiteli počítali zvířata a zjišťovali situaci. „Máme tady kolem tisíce kusů, hlavně slepice, kachny, husy, pávy a pštrosy,“ jmenoval vedoucí chovu Karel Křítek. Podle něj objevili dvě uhynulé husy a poslali je na rozbor. U jedné se potvrdila nákaza.

„V každém případě o všechno přijdeme. Nejde o peníze, ale je hrozné, že se kvůli tomu musí zlikvidovat všechna úplně zdravá zvířata. Ani jsem z toho nespal,“ dodal chovatel.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Virus sem zavlekly nejspíš divoké kachny.

Virus sem podle jednoho ze spolumajitelů zavlekly nejspíš divoké kachny. Na ně jsou ale chovatelé i veterináři krátcí.

Vznikne ochranné pásmo

Mluvčí veterinární správy Petr Majer potvrdil, že zatím největší zasažený chov se bude likvidovat nejspíš v pondělí. Veterináři už v neděli ráno utratili menší chov slepic a perliček společnosti Vinofrukt v Brodě nad Dyjí, celkem asi 140 kusů ptáků. Nákaza ptačí chřipkou, která není přenosná na člověka, se tam prokázala v sobotu.[celá zpráva]

Stejně jako v Ivančicích a Moravském Krumlově i v Lázních Toušeň vznikne v okolí tří kilometrů ochranné pásmo a v okruhu deseti kilometrů pásmo dozorové s různými omezeními. K plošnému utrácení všech chovů v ochranném pásmu by veterináři přistoupili v případě, že by se v blízkosti objevilo další ohnisko.

Tak se tomu stalo v Ivančicích, kde se našla dvě ohniska, a v nedalekém Moravském Krumlově, kde bylo třetí. Navíc v Ivančicích uhynuly zhruba dvě desítky volně žijících labutí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám