Hlavní obsah

Veterináři vybijí drůbež v okruhu tří kilometrů od ohniska ptačí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů od ohnisek ptačí chřipky na jižní Moravě se bude muset vybít. V pátek o tom rozhodli veteriáři, oznámil ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Utrácení začne ještě během dne. Veterináři zároveň dostávají nová hlášení o úhynu ptáků i z dalších krajů ČR. Prověřují, zda jde také o ptačí chřipku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Drůbež v okruhu tří kilometrů od ohnisek ptačí chřipky se musí vybít.

Článek

„Utrácení bude zahájeno dnes odpoledne,” řekl Semerád. V nejbližších chovech u ohnisek jde o 1100 zvířat. Nařízení se dotkne také reprodukčního chovu kačen, kde je šest tisíc ptáků, zničit se bude muset i 60 tisíc násadových vajec.

„Utrácení bude provádět naše pohotovostní středisko, a to jak z Brna, tak z Hradce Králové,” dodal Semerád. Se zabíjením zvířat pomůžou i vojáci. Drůbež se bude utrácet v malých chovech injekčně, ve větších za použití CO2 v malých i velkých kontejnerech.

„V oblastech se neustále objevují nová hlášení o úhynu,” vysvětlil ředitel, proč se k plošnému vybití veterináři rozhodli.

Odškodnění od státu

Za vybitá zvířata dostanou chovatelé odškodnění od státu. Ministerstvo zemědělství má pro nákazovou situaci letos připraveno 31,3 miliónu korun. Pokud bude třeba více peněz, požádá o navýšení svého rozpočtu, protože jde o povinné výdaje plynoucí z veterinárního zákona.

Chovatelé musí zažádat o náhradu do šesti týdnů od utracení nebo porážky drůbeže. Okrasní a exotičtí ptáci, například papoušci, se utrácet nebudou, pokud chovatelé požádají o výjimku.

Hlášení i z dalších krajů

Ptačí chřipka se do Česka dostala zhruba po deseti letech, je i ve většině evropských států. Ohniska jsou zatím na jižní Moravě, konkrétně v Ivančicích, Moravském Krumlově a v ivančické části Letkovice.

Další ještě nebyla potvrzena. Veterináři však dostávají hlášení o úhynu ptáků i ze středních Čech, Zlínského a Jihočeského kraje. Prošetřuje se, zda nejde také o ptačí chřipku.

Reklama

Výběr článků

Načítám