Hlavní obsah

V Brodě nad Dyjí už utratili chov drůbeže napadený ptačí chřipkou

Veterináři už v neděli ráno utratili menší chov slepic a perliček společnosti Vinofrukt v Brodě nad Dyjí, celkem asi 140 kusů ptáků. V sobotu se totiž potvrdilo, že v něm uhynula některá zvířata na ptačí chřipku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako v Ivančicích a Moravském Krumlově tak vznikne v okolí tří kilometrů ochranné pásmo a v okruhu deseti kilometrů pásmo dozorové s různými omezeními, řekl ředitel Krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

K plošnému utrácení všech chovů v ochranném pásmu by veterináři přistoupili v případě, že by se v blízkosti objevilo další ohnisko. Tak se tomu stalo v Ivančicích, kde se našla dvě ohniska, a v nedalekém Moravském Krumlově, kde bylo třetí. Navíc v Ivančicích uhynuly zhruba dvě desítky volně žijících labutí.

Po zásahu v Brodě nad Dyjí pokračovali veterináři společně s hasiči v plánovaném plošném utrácení chovů v Ivančicích. Během pátku a soboty se jim podařilo utratit chovy až na pár výjimek v Moravském Krumlově v ochranném pásmu. "V pondělí budou následovat Oslavany," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Jde o stovky kusů, lidé doma chovají obvykle jen deset až 20 kusů drůbeže.

Chřipka v pěti uzavřených chovech

Ptačí chřipka se v Česku potvrdila zatím v pěti uzavřených chovech. První tři ohniska se objevila tento týden, dvě v Ivančicích a jedno v Moravském Krumlově. V sobotu přibyl Brod nad Dyjí a Lázně Toušeň ve středočeském okrese Praha-východ.

Veterináři očekávali, že se ptačí chřipka objeví i v Česku, protože se již s různou intenzitou projevila v řadě evropských států včetně sousedních. Do Česka se vrátila po deseti letech. Virus je na člověka přenositelný jen zcela výjimečně. Nejvíce vnímaví vůči němu jsou vodní a hrabaví ptáci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám