Hlavní obsah

Sníh, ledovka, uvízlé kamióny. Jízda autem vyžaduje maximální opatrnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Dopravu v Česku komplikuje sněžení, vítr i ledovka. Silničáři mají nasazenu veškerou techniku. Řidiči na celém území musejí dát pozor na sněhové jazyky.

D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem ve směru na Ostravu ve čtvrtek ránoVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Husté sněžení a ledovka komplikují dopravu v Ústeckém kraji. Několik silnic je zavřeno, problémy jsou na dálnici D8. Úklid cest blokují uvízlé kamióny v kopcích. Policisté řeší několik dopravních nehod.

Nesjízdná je na Teplicku trasa z Mlýnů na Moldavu, na Litoměřicku neprojedou řidiči z Milešova do Kocourova a uzavřena je na Chomutovsku cesta z Horní Halže na Klínovec.

V noci se silničářům podařilo uklidit silnice na Děčínsku, kde zůstalo v kopcích stát několik kamiónů. Na dálnici D8 fouká silný vítr a nadále se tvoří sněhové jazyky.

Na Vysočině jsou sněhové přeháňky, silný vítr vytváří na silnicích sněhové jazyky. Dohlednost je vlivem srážek snížená. Na silnicích většinou leží vrstva ujetého sněhu. V některých úsecích zvláště v kopcích mají problémy hlavně kamióny. Podle silničářů jsou ale všechny silnice sjízdné, jízda však vyžaduje maximální opatrnost.

„Máme v terénu veškerou techniku, silnice udržuje ve sjízdném stavu 119 sypačů a 85 radliček,” řekl Vít Kryštof z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Na Vysočině je zataženo, sněhové přeháňky, vane silný vítr. Tvoří se sněhové jazyky. Teploty se pohybují od jednoho do pěti stupňů pod nulou.

Foto: David Taneček, ČTK

Silničáři doplňují posypové materiály do sypačů v areálu SÚS Královéhradeckého kraje v Hradci Králové.

Na silnicích v Královéhradeckém kraji se na otevřených úsecích tvoří sněhové jazyky, na menších silnicích po nočním sněžení zůstává vrstva sněhu. Kvůli sněhovým jazykům je nesjízdný úsek silnice 32 mezi Kopidlnem a Jičíněvsí na Jičínsku.

Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření, místy na nich zůstává rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Teploty se pohybují několik stupňů Celsia pod bodem mrazu, na většině území je oblačno, v některých oblastech stále sněží, například z Krkonoš je hlášený nárazový vítr. V Libňatově na Trutnovsku ráno skončilo vozidlo na střeše v potoce, při nehodě nebyl nikdo zraněn. Příčinu vyšetřuje policie.

Sněžení komplikuje dopravu na některých jihočeských vozovkách. Jde především o Prachaticko, Písecko, Strakonicko nebo Českokrumlovsko. Všechny silnice v regionu jsou po ránu sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Například na vozovkách prvních tříd na Prachaticku leží vrstva nového sněhu. V jiných okresech zase silnice pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh. Ranní teploty v kraji se pohybují v rozmezí od minus tří do minus devíti stupňů Celsia.

BEZ KOMENTÁŘE: Odklízení sněhu ze zaváté silnice u ChýněVideo: Novinky

V Jihomoravském kraji jsou komunikace nižších tříd sjízdné se zvýšenou opatrností. Leží na nich místy rozbředlý sníh. Silnice I. třídy jsou sjízdné bez omezení, což platí i pro většinu dálnic.

V kraji je převážně polojasno a teploty se pohybují od minus tří do minus jednoho stupně Celsia. Viditelnost je většinou bez omezení.

Na některých místech se kraje se už nyní vytváří ledovka. Policie nabádá k opatrnosti zejména na silnici z Brna na Svitavy u obce Lipůvka. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné i silnice na Blanensku. Například u obce Cetkovice na Blanensku jsou sněhové jazyky v délce 300 metrů.

Ve Zlínském kraji se s počasím nejvíce potýkají silničáři a motoristé na Valašsku, kde přes noc opět napadlo až 20 centimetrů. Od středních poloh Vsetínska silnice nižších tříd pokrývá ujetý sníh, na ostatních cestách jsou zbytky sněhu. Ve zbylých okresech kraje jsou silnice většinou mokré po chemickém ošetření, místy je na nich rozbředlý sníh.

Několik centimetrů sněhu připadlo v noci na čtvrtek v Karlovarském kraji. Silnice jsou sice sjízdné, ale mohou opět klouzat. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Kvůli klesající teplotě se mohou navíc tvořit námrazy nebo náledí, na otevřených úsecích i sněhové jazyky nebo závěje, varují meteorologové.

Na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu, většinou s vyjetými kolejemi. Silnice nižších tříd jsou místy pokryté vrstvou ujetého sněhu. Ráno přitom teploty v kraji klesly na minus čtyři až minus šest stupňů, na horách ještě níž. V noci se stala vážná nehoda na silnici I/21 u Drmoulu, kde došlo k čelnímu střetu osobního auta s dodávkou a dva lidé byli zraněni.

Meteorologové vydali pro Karlovarský kraj varování před novým sněhem, sněhovými jazyky, závějemi i náledím. Ochlazovat se má až do neděle.

Dopravu v Libereckém kraji komplikuje silný vítr, který hlavně v horách tvoří na silnicích sněhové jazyky a závěje. Největší problémy jsou na silnici 290 mezi Jizerkou, Kořenovem a Vysokým nad Jizerou, kde už je silnice natolik zúžená, že tam jen obtížně projíždějí autobusy. Zavátá je i silnice na Mísečkách. V kraji napadlo dalších zhruba deset centimetrů sněhu, aktuálně nesněží. Situace se uklidnila a hlavní tahy jsou většinou mokré se zbytky sněhu. V průběhu dne se ale ještě mohou objevit přeháňky.

V noci měly hlavně kamióny problémy ve stoupáních na silnicích 9 na Šébru a 13 na Práchni na Českolipsku. Neprůjezdná je ale silnice 268, u Krupé havarovala dvě nákladní auta, v Ralsku na stejné silnici uvízl v noci kamión a stále ještě se ho nepodařilo vyprostit. Silnice je tam uzavřená.

Uzavřeny jsou stále také pro nákladní dopravu silnice 13 na Frýdlant, 10 na Harrachov a silnice přes Oldřichovské sedlo. Silnice přes Oldřichov se nesolí a nákladní auta mívají na ujetém sněhu problémy, bezpečnější je pro ně v zimě alternativní trasa po silnici 13, která se udržuje chemicky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Silnice v Královéhradeckém kraji

V Olomouckém kraji napadlo v nejvyšších polohách v noci dalších zhruba deset centimetrů sněhu. Sníh však pokryl vozovky i v nižších částech kraje. Na většině silnic nyní leží rozbředlý sníh nebo jsou vozovky pokryté sněhovou vrstvou krytou posypem.

V horských oblastech se tvoří kvůli silnému větru místy sněhové jazyky. Silničáři upozorňují také na námrazu na D35 mezi Olomoucí a Hranicemi. Všechny silnice jsou však zatím se zvýšenou opatrností sjízdné.

Na Olomoucku jsou podle tamního dispečera všechny vozy v terénu. Rozbředlý sníh po chemickém ošetření pokrývá také hlavní i vedlejší silnice na Přerovsku, správci silnic navíc hlásí, že v okrese stále sněží. Na Prostějovsku leží rozbředlý sníh na vedlejších cestách, ve vyšších polohách se navíc tvoří kvůli větru sněhové jazyky.

Dálnice v kraji jsou většinou mokré, na 246. kilometru D35 mezi Olomoucí a Hranicemi však silničáři varují řidiče před námrazou.

Dopravu v Moravskoslezském kraji komplikuje sněžení. Všechny silnice jsou sjízdné, ale zejména ty ve vyšších polohách se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou ošetřené chemicky, silnice nižších tříd buď chemicky, nebo pluhováním s posypem. Na Bruntálsku se kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky. Na Frýdecko-Místecku napadlo až osm centimetrů sněhu, na silnici I/35 z hraničního přechodu Bumbálka jsou vyjeté koleje s rozbředlým sněhem.

Pro kamióny a nákladní vozy s přívěsem zůstává uzavřen úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která patří k hlavním tahům na Slovensko.

V Pardubickém kraji je kvůli závějím uzavřeno několik úseků menších silnic. Na mnoha dalších místech musejí řidiči počítat se sněhovými jazyky, zvláště ve vyšších polohách. Někde může být sníh i zledovatělý.

Na Chrudimsku je zavřený úsek silnice od okružní křižovatky ve Vlčnově směrem na Tři Bubny a k silnici I/17, od středy je mimo provoz komunikace Morašice–Holičky. Zavátá je i silnice z Anenské Studánky do Helvíkova na Orlickoústecku a místní komunikace u Sebranic na Svitavsku.

Sněhové jazyky se tvoří zvláště v oblasti Hlinska, Lanškrouna, Litomyšle, Chrudimi, Moravské Třebové, Poličky a v Železných horách. Frekventovaná komunikace I/11 je v úseku z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Na státní silnici I/35 mezi Býští a Jaroslaví na Pardubicku pokrývá vozovku zledovatělá vrstva sněhu.

Sníh na silnici, na kterém se místy po ujetí tvoří ledovka, a sněhové jazyky ve vyšších polohách komplikují sjízdnost na silnicích v Plzeňském kraji. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Během noci se ale několikrát stalo, že po čerstvé sněhové přeháňce uvízl na novém sněhu kamión.

Je třeba věnovat maximální pozornost i jízdě po dálnici D5, na které leží místy sníh nebo sněhová břečka, která může i namrzat.

Sněhu napadlo přes noc většinou do pěti centimetrů, když se na silnici ujezdí, je na něm rychle led. Silničáři se snaží problémy řešit, ale nemohou jezdit na každé problémové místo zvlášť, udržují na 5000 kilometrů a na silnice prvního pořadí jsou schopni se vrátit po projetí okruhu za tři hodiny. Na Šumavě, případně ve vyšších polohách v Brdech nebo v Českém lese se ještě místy tvoří na silnici sněhové jazyky, ale v menší míře než ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám