Hlavní obsah

Lyžaři jásají. Do rána napadlo až 44 centimetrů sněhu a stále přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od úterního do středečního rána napadlo nejvíce sněhu v Krkonoších, Jizerských a Orlických horách. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se srážkové úhrny pohybovaly mezi 20 a 40 milimetry srážek.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhové závěje v Královéhradeckém krajiVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Absolutní maximum zaznamenala stanice Černý Důl, kde spadlo přes 44 milimetrů srážek, informoval ČHMÚ. V krkonošském Dolním Dvoře to bylo 38,3 milimetru a na Dvoračkách 35,1 milimetru. Harrachov hlásil 32,4 milimetru, Vrchlabí 31,7 milimetru, Labská bouda 31,4 milimetru a Roprachtice 30,5 milimetru.

„Milimetr srážek v případě prachového sněhu odpovídá přibližně 1,5 centimetru sněhu, roli však při vysokých úhrnech hraje slehávání sněhu, můžeme tedy počítat spíše 1 milimetr rovná se 1 centimetr,” připomněli meteorologové a dodali, že roli hraje i silný vítr, který ve středu vane.

BEZ KOMENTÁŘE: Silnice v Královéhradeckém krajiVideo: Vladislav Prouza, Právo

ČHMÚ připomněl, že v některých oblastech ve středu dále intenzivně sněží, v Krkonoších místy spadlo i pět milimetrů za hodinu, takže celková data budou dále upřesňována.

Foto: David Taneček, ČTK

Silný vítr tvořil na silnicích sněhové jazyky a závěje Ilustrační snímek)

Sněžení ve středu ráno zkomplikovalo dopravu na většině území České republiky. Na silnicích se tvořily sněhové jazyky a kamióny leckde uvízly v kopcích. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Odklízení sněhu v Karlovarském krajiVideo: vor, Právo

Situaci komplikuje i silný vítr. „Nejvyšší rychlost větru na Královéhradecku jsme doposud naměřili 18 metrů za sekundu (65 kilometrů za hodinu). Na Luční boudě jde 13 metrů za sekundu. V samotném Hradci Králové okolo 9 metrů za sekundu,“ přiblížil Tomáš Popelka z pobočky ČHMÚ v Hradci Králové. Větrné poryvy pomalu nedovolují otevřít dveře vozu a pohyb ve volném terénu. Řada lidí po vystoupení z vozu problém se udržet na nohou.

BEZ KOMENTÁŘE: Odklízení sněhu v Libereckém krajiVideo: Michael Polák, Právo

Sníh komplikuje dopravu i v dalších státech starého kontinentu. [celá zpráva]

V platnosti i nadále zůstává výstraha před sněžením, silným větrem i náledím. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám