Hlavní obsah

Česko zasáhlo sněžení, komplikuje dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předpověď počasí, která hlásila příchod vydatného sněžení, se naplnila. Českou republiku v noci na středu zasáhly intenzivní sněhové srážky, které na mnoha místech země komplikují silniční dopravu.

BEZ KOMENTÁŘE: Odklízení sněhu ze zaváté silnice u ChýněVideo: Novinky

 
Článek

Královéhradecký kraj zasáhlo v noci sněžení a silný vítr tvoří na silnicích sněhové jazyky a závěje. Na hlavní silnici mezi Hradcem Králové a Jičínem se u Všestar vytvořila ledovka a auta na cestě uvízla v obou směrech.

BEZ KOMENTÁŘE: Silnice v Královéhradeckém krajiVideo: Vladislav Prouza, Právo

Problémy kvůli sněhovým jazykům mají řidiči i u Starého Místa na Jičínsku na cestě z Jičína do Poděbrad. Řidiči musejí být v celém kraji při jízdě velmi opatrní. Policie ráno vyjela k řadě nehod.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Auto uvízlé u silnice nedaleko Chýně u Prahy

Na železniční trati mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad na Jičínsku kvůli spadlému stromu vykolejil před 05.00 osobní vlak. Provoz na trati byl zastaven, náhradní autobusovou dopravu České dráhy ale nemohly nasadit kvůli nesjízdným silnicím. Ve vlaku jeli čtyři cestující, kterým se nic nestalo. „Na stanici Ostroměř cestující došli za doprovodu hasičů pěšky,” řekla mluvčí krajských hasičů Martina Žahourková.

Foto: David Taneček, ČTK

Sypač v Hradci Králové

Také dopravu v Pardubickém kraji značně ztěžuje sněžení a silný vítr. Na některých místech se vytvářejí sněhové jazyky, jinde je na vozovkách vrstva rozbředlého nebo uježděného sněhu. Všechny komunikace jsou ale s opatrností sjízdné, i když některé menší jen v jednom jízdním pruhu, řekl provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal. „Týká se to vyšších poloh nad 500 metrů nad mořem v oblasti Poličky, Lanškrouna nebo Hlinska,” uvedl Cvrkal.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhové závěje v Královéhradeckém krajiVideo: Vladislav Prouza, Právo

Přívaly sněhu komplikují od rána dopravu v Libereckém kraji. Přes noc napadlo od pěti do 40 až 50 centimetrů sněhu. Nejvíc sněhu přibylo v Krkonoších. Stále sněží, navíc vane silný západní vítr, který na silnicích vytváří sněhové jazyky. Veškerá technika je v terénu, silničáři přesto doporučují, aby ti, kdo nemusí, na silnice nevyjížděli.

BEZ KOMENTÁŘE: Odklízení sněhu v Karlovarském krajiVideo: vor, Právo

Na Semilsku, Jablonecku a Liberecku by neměly kamióny vyjíždět do vyšších poloh, řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Pro kamiónovou dopravu jsou v Libereckém kraji uzavřeny tři silnice. Dopravu zejména na Českolipsku komplikují také popadané stromy.

Foto: Michael Polák, Právo

Mokrý sníh v Libereckém kraji lámal stromy

Od půlnoci do rána řešili hasiči téměř 40 událostí, a některé zahrnovaly další dílčí zásahy. Spadlých stromů hasiči objevili po cestě k zásahu daleko víc, než bylo nahlášeno. „Například na Novoborsku bylo více než 30 spadlých stromů vlivem větru,“ uvedla mluvčí hasičů Zdeňka Štrauchová.

Nový Bor v Libereckém kraji vydal ve středu dopoledne zákaz vstupuna místní lesní hřbitov. Bude trvat až do 6. ledna. „Pod tíhou mokrého těžkého sněhu se lámou větve stromů a návštěvníkům hrozí vysoké nebezpečí úrazu,” uvedla mluvčí radnice Radmila Pokorná.

Ve středních Čechách některé silnice zablokovala uvízlá auta, policie zaznamenala větší množství dopravních nehod. Obtížně průjezdné jsou zejména menší silnice ve vyšších polohách, kde údržbu ztěžují sněhové jazyky a vítr. Řidiči by měli být opatrní i na hlavních tazích včetně dálnic.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová kalamita v Mladé BoleslaviVideo: rap, Právo

Podle policejní mluvčí Michaely Richterové bylo nejvíce nehod na Kolínsku a Kutnohorsku. „Spousta vozidel skončila na střeše, v příkopech a podobně. Nemáme ale hlášené žádné vážné zranění,” uvedla Richterová.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vítr nafoukal sníh na silnici a pomáhat musel i bagr

Problémy jsou podle silničářů zejména na Kladensku nebo Kolínsku. U Petroupimi na Benešovsku ráno zablokoval silnici kamión, který nemohl vyjet po zledovatělé vozovce. Uvízlý autobus byl hlášen u Kolína. Komplikace byly také na silnicích v okolí Prahy, řidiči se nemohli dostat například z Chrášťan do Chýně, Říčan do Křenic nebo ze Světic do Všechrom.

Silnice v Karlovarském kraji jsou ve středu po nočním sněžení pokryty rozbředlým sněhem. Ve vyšších polohách na nich zůstává i vrstva sněhu. Sjízdné jsou s velkou opatrností, upozorňují silničáři. Sněžit má i přes den.

Foto: HZS Karlovarského kraje

U Žalmanova na Karlovarsku skončil autobus v příkopu.

Ve středu ráno dopravu navíc komplikovala nehoda autobusu u odbočky na Žalmanov na silnici I/6 mezi Prahou a Karlovými Vary. Čtyři cestující skončili s lehkými zraněními v karlovarské nemocnici. Autobusu se při nehodě na zasněžené vozovce zablokovaly dveře, takže cestující museli vyprošťovat hasiči.

Podle silničářů napadlo v Karlovarském kraji za poslední dva dny v nížinách kolem 15 cm a na horách až 30 cm sněhu. „Silný vítr tvoří na horách sněhové jazyky a závěje,“ uvedl šéf zimní údržby silnic v kraji Josef Bulka, podle kterého se ale nemusela kvůli sněhu uzavírat žádná ze silnic.

BEZ KOMENTÁŘE: Situace na silnicích nedaleko Chýně u PrahyVideo: Novinky

„Někde to ale bylo tak tak,“ komentoval. „V Krušných horách je bílá tma, ale mělo by se to odpoledne uklidnit. Doporučuji turistům, aby návštěvu sjezdovek odložili na odpoledne, stejně si nezalyžují,“ dodal Bulka.

Silnice v Plzeňském kraji jsou po nočním sněžení průjezdné. Stav komunikací zhoršuje silný vítr, zejména na návětrných úsecích, kde se tvoří sněhové jazyky. Problémy mají kamióny, hlavně na silnici I/26 z Plzně do Domažlic, nejvíce před přejezdem do Německa. Doprava nikde nestojí, žádné větší nehody nejsou hlášené, řidiči by ale měli být opatrní všude, řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Na jihu Čech komplikuje sněžení především dopravu na Českokrumlovsku a části Jindřichohradecka.  Hasiči museli během rána vyjíždět šestkrát k popadaným stromům a třem dopravním nehodám.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová kalamita v JihlavěVideo: pch, Právo

Na Vysočině připadl sníh a fouká vítr, na vozovkách se tvoří sněhové jazyky. V kopcích místy nemohou vyjet kamióny, nad ránem stály kupříkladu na I/38 u obce Kámen na Havlíčkobrodsku. Silničáři jezdí se všemi 119 sypači a s 90 traktory s radlicemi. Silný vítr, sněhové jazyky a závěje znesnadňují jejich vyprošťování.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Husté sněžení komplikuje dopravu na Vysočině.

Ve Zlínském kraji pokryla silnice vrstva nového sněhu, na horách Vsetínska ho přes noc napadlo až 20 centimetrů. Vozovky první třídy pokrývá rozbředlý sníh nebo jsou mokré po chemickém ošetření. Cesty nižších tříd pokryl rozbředlý nebo ujetý sníh. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. „Je normální zima, na kterou se poslední tři roky trochu zapomnělo,” řekl jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka.

BEZ KOMENTÁŘE: Sypače ve Zlínském kraji jsou v plném nasazeníVideo: Aleš Fuksa, Právo

Na většině jihomoravských silnic leží vrstva nového sněhu, sjízdné jsou proto jen se zvýšenou opatrností. Jelikož aktuálně sněží s různou intenzitou v téměř celém kraji, varují silničáři před zhoršenou viditelností. Podle důležitosti nejprve odklízejí sníh na dálnicích a silnicích první třídy, vyplývá z informací na webu jihomoravských silničářů. Zcela uzavřená pro vozidla nad 12 tun je na Vyškovsku silnice druhé třídy z Podomí do Drnovic.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Situace na silnici ve středních Čechách

Také silnice v Olomouckém kraji pokryl nový sníh. Se sněhovou kaší nebo pokrývkou nového sněhu musejí počítat řidiči především na Šumpersku, rozbředlý sníh po chemickém ošetření však leží ve všech okresech kraje. V nejvyšších polohách Šumperska napadlo až deset centimetrů sněhu, na mnoha místech kraje stále sněží. Všechny silnice jsou ale sjízdné. Počasí komplikuje situaci na tahu z Mohelnice na Studenou Loučku, kde stojí uvízlé kamióny.

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh pokryl i historické centrum OlomouceVideo: Miloslav Hradil, Právo

Zejména ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje by řidiči měli být opatrnější. Kvůli silnému větru se tam začínají tvořit sněhové jazyky. Všechny silnice v kraji jsou ale sjízdné. Na silnici I/11 u Bystřice na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, zablokoval dopravu kamión a tvoří se tam v obou směrech kolony.

„Místo je stěží průjezdné. Momentálně nemůžeme odhadnout, jak dlouho to bude trvat, ale troufnu si říct, že i několik hodin,” řekla mluvčí policie Lenka Sikorová. Zatím podle ní není jasné, zda kamión havaroval, nebo silnici blokuje kvůli technickým problémům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám