Hlavní obsah

Úřad proti dezinformacím inspiruje lidi k parodiím. Nachytal se i Ovčáček

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jenom pár dní funguje Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které má za úkol bojovat proti dezinformacím. Přesto již inspirovalo lidi k zakládání jeho falešných profilů a k parodiím. Na Facebooku byly až do úterka dva falešné profily a jednomu z nich skočil na lep i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten sám založil na Twitteru účet ČÚTI, který má za cíl reagovat na činnost nově zřízeného úřadu.

Foto: twitter CTHH

Jediný oficiální profil Centra proti terorismu a hybridním hrozbám je na Twitteru.

Článek

Pro běžného člověka je to matoucí. Na Facebooku se objeví skupina Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH), která vyzývá uživatele k nahlašování propagandy a dezinformací s tím, že příspěvky vyhodnotí tým odborníků. Komentáře uživatelů se pak množí udáními vlády, reklamami na zvětšení penisu, zprávami o přínosu uprchlíků či předpověďmi počasí. Profil přitom vypadal věrohodně, kromě loga ministerstva vnitra měl v sekci informace ještě odkazy na stránky resortu. Napálit se nechalo několik stovek lidí. Zřejmě i proto v pondělí večer ministerstvo vnitra vydalo oficiální prohlášení distancující se od tohoto facebookového profilu.

„Na sociální síti Facebook se objevily falešné účty vydávající se za účty Centra proti terorismu a hybridním hrozbám,” sdělila mluvčí resortu Lucie Nováková a dodala, že nejde o autentické účty centra. Jediným oficiálním účtem CTHH na sociálních sítích je podle ní twitterový profil @CTHH_MV.

V úterý ráno si pak úspěšnější z obou falešných profilů změnil jméno na „Roztomilé obrázky kočiček – nevztekejte se pořád” a nyní své příznivce zahrnuje rozkošnými fotografiemi.

Napálit se přitom nechal i Ovčáček, který jeden z příspěvků z falešného profilu vzal jako důkaz, že ministerstvo vnitra se propojilo s neziskovkami. Příspěvek byl totiž zkopírován ze stránek think-tanku Evropské hodnoty. Ačkoli se ostatní uživatelé v komentářích snažili mluvčímu vysvětlit, že profil není pravý, Ovčáček ze svého nově založeného profilu ČÚTI příspěvek dosud nestáhl.

Twitterový účet ČÚTI založil v pondělí. Podle popisku se na něm rozhodl zveřejňovat „politicky nekorektní reakce na činnost novodobého ČÚTI”. Zkratka ČÚTI odkazuje k Českému úřadu pro tisk a informace, který spolu s analogicky pojmenovaným slovenským SÚTI fungoval v ČSSR od roku 1968 a jeho cílem bylo cenzurovat česká média a kulturní obsah po pražském jaru ukončeném invazí armád Varšavské smlouvy.

Právě z cenzury obvinil nový úřad ve svém svátečním poselství prezident Miloš Zeman.

Obavy z cenzury jsou přitom podle resortu vnitra neoprávněné. „Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ani žádné jiné pracoviště ministerstva vnitra nebude cenzurovat obsah médií ani internetu,” reagovala na prezidentův projev Nováková. Úřad má pouze pravomoc k tomu vydávat na Twitteru a na stránkách vnitra upozornění na dezinformace ohrožující vnitřní bezpečnost státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám