Hlavní obsah

Pec zachraňovali před silvestrovským dopravním kolapsem strážníci

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou

Pec pod Sněžkou zachránili před silvestrovským dopravním kolapsem městští policisté, kteří museli oblíbené lyžařské středisko v Krkonoších okolo deváté hodiny ráno téměř hermeticky uzavřít. Stovky vozů zakrátko zaplnily záložní parkovací plochy při krajnici z Velké Úpy do Pece.

Kolaps v Peci pod SněžkouVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Parkoviště v Peci byla totálně plná krátce po deváté hodině ráno,“ přiblížil Svatopluk Vašák z Městské policie v Trutnově.

Nutnost nechat auto daleko od sjezdovek stihla jednodenní návštěvníky. Hostů ubytovaných v hotelích a penzionech se dopravní opatření nedotkla. Lyžaře nucené zaparkovat při kraje silnice dopravily k lanovkám a vlekům skibusy. „Regulovat dopravu budeme muset minimálně do sobotního odpoledne,“ podotkl Vašák.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Auta odstavená na krajnici mezi Velkou Úpou a Pecí.

Centrum volné

Činnost strážníků na jediné spojnici mezi Pecí pod Sněžnou a ostatním světem umožnila zcela volný ničím nekomplikovaný provoz uvnitř horského města. Řidiči, kteří strážníky obelstili, na to záhy doplatili. V Peci neměli kde regulérně zaparkovat, a pokud auto odstavili na zakázaných plochách, stihl je většinou okamžitý postih.

Nedostatek parkovacích míst představuje dlouhodobou bolest Pece pod Sněžkou. Městu se snad uleví koncem příštího roku, kdy se počítá s novým dopravním terminálem a parkovištěm, čímž Pec získá okolo 800 parkovacích míst.

„To úplně stačí. Přál bych si, aby z terminálu vozily turisty k lanovce na Sněžku a lyžařského areálu elektrobusy. To by výrazně ulehčilo dopravě v centru,“ poznamenal nedávno pecký starosta Alan Tomášek (ODS).

Špindl letos bez problémů

Silvestrovské dopravní potíže se nevyhnuly ani sousední Horní Malé Úpě. Šňůra odstavených aut se táhla přes jeden kilometr od bývalého hraničního přechodu.

Problémy s nájezdem silvestrovských hostů a jednodenních lyžařů letos naopak neměli ve Špindlerově Mlýně. Auta spolehlivě zaplnila špindlerovská parkoviště, kde nebyl vesměs problém zaparkovat.

„Situace je mnohem lepší nežli v loni, kdy se dole nelyžovalo a všechno se stahovalo do Špindlerova Mlýna. Letos mají lyžaři větší šanci si vybrat. Mohu říci, že nejhorší je za námi. Teď už to bude hlavně odjíždět,“ uvedl Jaroslav Poláček ze špindlerovské městské policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám