Hlavní obsah

KSČM: Internet je potřeba sledovat, aby se zabránilo bujení falešných zpráv

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Centrum proti hybridním hrozbám a terorismu ještě ani nespustilo provoz a už před ním v pondělí varoval prezident Miloš Zeman. Naopak zastání našlo mezi komunisty. Poslankyně a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miloslava Vostrá s jeho provozem souhlasí a domnívá se, že internetový svět je potřeba sledovat.

Foto: Archiv, Právo

Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá

Článek

„Dnešní internetový svět se někdy stává novým takzvaným bojištěm k vyřizování ‚účtů‘ mezi politiky, jednotlivci a taktéž prostředníkem, jejž využívají extremisté a teroristé ke zviditelnění svých názorů a vyvolání strachu mezi lidmi,“ uvedla v úterý v tiskovém prohlášení Vostrá.

Proto je podle ní opravdu nutné v rozumné míře sledovat toto dění, protože lze takto zabránit bujení falešných zpráv, které mohou mít katastrofické důsledky.

Sociální síť Facebook nedávno oznámila, že chystá nástroj, který by měl zabránit šíření dezinformací. [celá zpráva]

„Je to vcelku pochopitelné. Nejen dětská pornografie šířící se právě prostřednictvím Facebooku je velkým nebezpečím, protože mnohdy ani nepostřehneme, s kým naše děti komunikují, ale i účelově vylhané zprávy o aktivitách politiků mohou nenávratně poškodit člověka, který nic z toho, co je popisováno, nespáchal,“ sdělila Vostrá.

„Falešná varování před možnými útoky armád na jiné země mohou také závažně ohrozit životy lidí,“ dodala.

Zeman má obavy z cenzury

Prezident Zeman při svém vánočním poselství mezi jinými varoval i před cenzurou. Uvedl, že kdo zabraňuje jiným, aby vyslovovali svoje argumenty, jenom dokazuje, že sám dostatek argumentů nemá. Upřesnil, že si nepřeje, aby se ministerstvo vnitra stalo jakýmsi Koniášem. [celá zpráva]

Vostrá na prezidentovo varování reagovala slovy: „Nikdo si jistě nepřeje, abychom obnovili praktiky jezuitského kazatele Antonína Koniáše. Ten byl paličem knih a pronásledoval lidi za jejich názory. Často však i u historiků najdeme úvahy o tom, že vykreslení Koniáše je přizpůsobeno literárnímu ztvárnění a je poněkud přehnané.“

Ministerstvo vnitra se ještě v pondělí proti prezidentovu tvrzení ve vánočním poselství samo vymezilo. Centrum podle něj nebude cenzurovat obsah médií a internetu. Resort vnitra také plánuje hlavě státu zaslat ucelený materiál, aby měl Zeman možnost se seznámit s prací Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. [celá zpráva]

Centrum bude fungovat od počátku příštího roku. Jeho cílem bude monitorovat hrozby spojené s vnitřní bezpečností státu, a to včetně dezinformačních kampaní.

Podle vnitra se bude se také věnovat šíření odborných informací a osvětě o daných problémech směrem k laické i odborné veřejnosti.

Reklama

Související články

Prezidentovo poselství politiky nepřekvapilo

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana politiky nepřekvapilo. Šéf Sněmovny Jana Hamáček (ČSSD) uvedl, že šlo o dlouhodobě známé názory prezidenta...

Výběr článků

Načítám