Hlavní obsah

Od úterý se ochladí a na horách bude sněžit

Zatímco v pondělí se dočkáme vysokých teplot, které se odpoledne dostanou až k 12 stupňům Celsia, od úterý se výrazně ochladí a v závěru týdne se vrátí inverzní charakter počasí, který do nížin přinese velkou oblačnost a teploty kolem nuly. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

V pondělí bude v průběhu dne převládat velká oblačnost s deštěm, který bude od středních poloh přecházet ve sněžení. Teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 stupni. Jak Honsová připomněla, naposledy panovaly takovéto teploty 26. prosince v roce 1997.

Již v úterý se však výrazně ochladí, neboť za studenou frontou bude na naše území proudit chladný vzduch od severozápadu. „Oblačno bude postupně přecházet v zataženo s deštěm. Od 500 metrů nad mořem půjde o srážky smíšené, v polohách nad 700 metrů by již mělo sněžit. V Krkonoších, Orlických či Jizerských horách by tak mohlo připadnout až 10 centimetrů sněhu,” uvedla Honsová.

Ranní minima klesnou na 3 až -1 stupeň, přes den se teploty dostanou na 3 až 7 stupňů. Pocitovou teplotu bude dále snižovat čerstvý vítr, který může na horách vytvářet sněhové jazyky.

Ve středu bude i nadále převládat velká oblačnost s deštěm, přičemž hranice sněžení se posune do 500 metrů nad mořem. Ranní teploty budou opět klesat na 3 až-1 stupeň, přes den se dočkáme teplot od 2 do 6 stupňů.

Ve čtvrtek bude pokračovat počasí s velkou oblačností a četnými srážkami. Ráno budou teploty klesat ke 2 až -2 , přes den se dostanou k 1 až 5 stupňům.

Od pátku se vrátí inverzní charakter počasí, kvůli němuž bude v nížinách převládat mlhavo s nízkou oblačností. Teploty budou ráno klesat ke -2 až -6 stupňům,  přes den se budou pohybovat nejčastěji kolem nuly. Velmi podobně by mělo být i o víkendu.

Anketa

Chystáte se strávit Nový rok na horách?
Ano
9,9 %
Ne
90,1 %
Celkem hlasovalo 1218 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám