Hlavní obsah

Reakce na Berlín: V Česku se staví betonové zábrany

Právo, hon, ape, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie rozjíždí na některých místech bezpečnostní opatření, jaká předvánoční Česko nepamatuje. Například v Ostravě před jedním z největších tuzemských nákupních center začala ve středu ráno stavba betonové zdi, která by měla zabránit podobné události, jaká se stala začátkem týdne v Berlíně, kde vjel do davu kamión. Betonové zátarasy se objevily i v Ústí nad Labem a v Plzni.

Umístění betonových zátarasů před ostravským nákupním centrem Forum Nová KarolinaVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová potvrdila, že betonové zátarasy byly ve středu instalovány v některých velkých městech České republiky.

„Kromě posílení výkonu služby jsou betonové zátarasy dalším prostředkem, který byl nasazen po útoku v Berlíně. Jsou instalovány v místech, kde v těchto dnech dochází k největší kumulaci osob, jako jsou nákupní centra nebo vánoční trhy,“ sdělila mluvčí.

Instalaci „technických prostředků na posílení bezpečnosti” ve větších městech odpoledne potvrdil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Betonové zátarasy jsou k vidění například v Ostravě před nákupním centrem Forum Nová Karolina. Technický manažer centra Roman Florián řekl, že aktivitu policie vítá. Podotkl, že ho stavba zdi nepřekvapila.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Betonové zátarasy v Ústí nad Labem

„Co by nás na tom překvapilo? Přece víme, co se stalo před třemi dny v Německu, a také žijeme v Evropě, tak z čeho bychom měli být překvapeni,“ řekl Právu.

Zátarasy v Plzni instalovali s policií hasiči

Bezpečnostní opatření po tragédii v Berlíně přijali také policisté v Plzni. Takzvané citybloky začali ve středu odpoledne instalovat na několik vytipovaných rizikových míst.

Foto: Jan Švábek, Právo

Instalace betonových zábran v Plzni

„Citybloky umisťujeme u Velké synagogy a na náměstí Republiky ve směru od ulic Prešovská, Františkánská a dřevěná,“ sdělila Právu mluvčí policie Hana Štefflová. Právě v samotném srdci historického centra Plzně se nachází největší vánoční trhy ve městě.

Opatření se dotkla i dopravy, která musela být dočasně omezena například na Klatovské třídě, jedné z nejrušnějších ulic v západočeské metropoli, na které se nachází zmíněná synagoga. Zátarasy v západočeské metropoli instalovali hasiči s dopravními policisty.

Preventivní opatření

Betonové zábrany se objevily také v Ústí nad Labem kolem Mírového náměstí. O preventivním opatření po vzoru německých měst rozhodla v úterý večer bezpečnostní rada města.

„V souvislosti s útoky v Berlíně byla přijata preventivně-bezpečnostní opatření, kterých si všimli lidé, jde o betonové zátarasy. Tato preventivně-bezpečnostní opatření vzešla ze zasedání bezpečnostní rady města, jejíž součástí je i Policie České republiky,“ řekla Právu krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Rozhodnutí bezpečnostní rady potvrdila Právu mluvčí ústecké radnice Romana Macová. „Je to v souvislosti s událostmi v Německu. Bezpečnostní rada to schválila na základě doporučení státní policie,“ řekla Macová.

Zátarasy minimálně do konce roku

Umisťování betonových zátarasů v Ústí ve středu zkomplikovala ještě dopravní nehoda, při níž bylo strženo trolejové vedení. Trolejbusy tak nabíraly zpoždění i více než 20 minut.

Zatím není jasné, jak dlouho betonové bloky v centru Ústí budou. „V tuto chvíli jsou tato bezpečnostní opatření naplánována do konce roku, potom uvidíme,“ dodala Macová.

Reklama

Výběr článků

Načítám