Hlavní obsah

Kontrolní hlášení se změní, Ústavní soud částečně vyhověl stížnosti senátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) v pondělí rozhodl o úpravě kontrolního hlášení u daně z přidané hodnoty (DPH). S platností od zveřejnění nálezu ve sbírce bylo zrušeno ustanovení, podle něhož se výzva odeslaná na elektronickou adresu považuje za doručenou okamžikem odeslání správcem daně.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Do konce příštího roku by měli zákonodárci změnit ustanovení, jež nechává rozsah údajů žádaných v kontrolním hlášení DPH na úvaze finanční správy. Údaje by měl stanovit přímo zákon.

Zásah ústavních soudců v tomto bodě vstoupí v platnost až 31. prosince 2017. „Zákonodárce tak dostává prostor na to, aby tuto chybu napravil,” uvedl soudce zpravodaj Tomáš Lichovník.

Podání k Ústavnímu soudu připravila Strana soukromníků, za senátory jedná Ivo Valenta. Podpisy připojila většina senátorů za ODS i zástupci klubu SPO, KSČM a Severočechů.

Stěžovatelé tvrdili, že kontrolní hlášení je v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů, neboť plátci daně musí finančním úřadům   sdělovat důvěrné informace o svých odběratelích a dodavatelích.

Ministerstvo financí si od kontrolního hlášení slibovalo omezení daňových úniků. Úřad očekával, že zavedení povinnosti zvýší výběr daně z přidané hodnoty asi o deset miliard korun. Kontrolní hlášení plátci podávají od začátku letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám