Hlavní obsah

Stát bude dál zkoumat všech sedm lokalit pro úložiště odpadu z jádra

Právo, koc

Stát by měl místo pro vznik hlubinného úložiště jaderného odpadu vybrat do roku 2025, řekl ve čtvrtek ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiří Slovák a připomněl, že vytipováno je zatím sedm lokalit. Podle původního plánu měl být počet oblastí do konce roku omezen. Nestane se to.

Foto: Mapy.cz

Potenciální úložiště jaderného odpadu

Článek

„Dal jsem návrh na dvě úložiště, že by se zredukovalo těch sedm. Návrh nenašel pochopení,“ připomněl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v Litoměřicích, kde byl na prohlídce úložiště Richard určeného pro nízko a středně aktivní odpad. SÚRAO předpokládala, že práce na prvním průzkumu všech sedmi lokalit skončí v roce 2018. Kvůli zdlouhavému projednávání však nyní požádala o prodloužení termínu o další dva roky.

Začátek stavby v roce 2050

„Jde o administrativní krok, který umožní dokončit průzkum. Pak vybereme čtyři z nich, které pokročí do další etapy průzkumu. Tam už předpokládáme vrtání hlubokých vrtů,“ přiblížil Slovák další postup. Úložiště, v němž by mělo být  v hloubce půl kilometru uloženo vyhořelé palivo z jaderných elektráren, má vzniknout do roku 2065. O umístění má vláda rozhodnout do roku 2025.

Náklady mají být zhruba 111 miliard. Vybrat by se mělo do roku 2025, se zahájením výstavby se počítá v roce 2050.

Průzkum potenciálních lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu se týká Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku, Hrádku na Jihlavsku, Horky na Třebíčsku a Kraví Hory na Žďársku.

Nyní fungují tři úložiště aktivního odpadu. Vedle litoměřického Richarda s radioaktivním odpadem z průmyslu či zdravotnictví je to u Jáchymova na Karlovarsku Bratrství, a Dukovany. Tam se ukládá nízko a středně aktivní odpad z provozu jaderných elektráren.

Anketa

Měl by se počet úložišť radioaktivního odpadu zredukovat?
Ano, je to nebezpečné
45,2 %
Ne, nebezpečí nehrozí
54,8 %
Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám