Hlavní obsah

Stát bude dál zkoumat všech sedm lokalit pro úložiště odpadu z jádra

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát by měl místo pro vznik hlubinného úložiště jaderného odpadu vybrat do roku 2025, řekl ve čtvrtek ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiří Slovák a připomněl, že vytipováno je zatím sedm lokalit. Podle původního plánu měl být počet oblastí do konce roku omezen. Nestane se to.

Foto: Mapy.cz

Potenciální úložiště jaderného odpadu

Článek

„Dal jsem návrh na dvě úložiště, že by se zredukovalo těch sedm. Návrh nenašel pochopení,“ připomněl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v Litoměřicích, kde byl na prohlídce úložiště Richard určeného pro nízko a středně aktivní odpad. SÚRAO předpokládala, že práce na prvním průzkumu všech sedmi lokalit skončí v roce 2018. Kvůli zdlouhavému projednávání však nyní požádala o prodloužení termínu o další dva roky.

Začátek stavby v roce 2050

„Jde o administrativní krok, který umožní dokončit průzkum. Pak vybereme čtyři z nich, které pokročí do další etapy průzkumu. Tam už předpokládáme vrtání hlubokých vrtů,“ přiblížil Slovák další postup. Úložiště, v němž by mělo být  v hloubce půl kilometru uloženo vyhořelé palivo z jaderných elektráren, má vzniknout do roku 2065. O umístění má vláda rozhodnout do roku 2025.

Náklady mají být zhruba 111 miliard. Vybrat by se mělo do roku 2025, se zahájením výstavby se počítá v roce 2050.

Průzkum potenciálních lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu se týká Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku, Hrádku na Jihlavsku, Horky na Třebíčsku a Kraví Hory na Žďársku.

Nyní fungují tři úložiště aktivního odpadu. Vedle litoměřického Richarda s radioaktivním odpadem z průmyslu či zdravotnictví je to u Jáchymova na Karlovarsku Bratrství, a Dukovany. Tam se ukládá nízko a středně aktivní odpad z provozu jaderných elektráren.

Anketa

Měl by se počet úložišť radioaktivního odpadu zredukovat?
Ano, je to nebezpečné
45,2 %
Ne, nebezpečí nehrozí
54,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám