Hlavní obsah

Je to věc, která vězí daleko v minulosti, tvrdí Sobotka o namočení ČSSD do dotační kauzy

Právo, Novinky, zpe, kab, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obvinění funkcionářů ČSSD v dotační kauze ROP Severozápad se podle premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotky týká minulosti. Sociální demokracie podle něj zaplatila za to, že v Ústeckém kraji po roce 2008 spolupracovala s ODS.

Foto: Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Z hlediska věcného to jsou věci, které se odehrávaly před osmi sedmi lety. Bylo to v úplně jiné době – a musím říci, že to dnes není problém současné soc. dem. Je to problém konkrétních lidí, kteří figurovali v orgánech, které řešily ROP Severozápad,“ řekl ve čtvrtek Sobotka novinářům ve Sněmovně, když odcházel z výboru pro obranu.

Dodal, že celou věc musí posoudit sociální demokraté v regionu. „Pro mne z hlediska politického a z hlediska soc. dem. je to věc, která vězí daleko v minulosti. Není to něco, co bychom měli řešit z pohledu vedení sociální demokracie. ČSSD zaplatila za to, že tam po roce spolupracovala s ODS. Teď se ukazuje, že to byla velká politická chyba,“ konstatoval premiér.

„Tato kauza se podle médií týká věcí sedm až osm let starých, týká se poměrů, které tehdy panovaly v ústeckém a karlovarském kraji, v ROP Severozápad. Netýká se to nijak mandátu vlády,“ uzavřel Sobotka, který trvá na tom, že lidé stíhaní by neměli zastávat veřejné funkce a bude proto chtít s regionálními funkcionáři mluvit.

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec nemá o případu informace. „Nic o tom nevím. Jestli je vyzveme k odchodu? Budeme to projednávat na předsednictvu v lednu. Je ale třeba, aby přišli a řekli k tomu svůj názor,” řekl Právu k obvinění funkcionářů.

Politici, úředníci a podnikatelé

Při zásahu kvůli machinacím s dotacemi v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad obvinila policie 24 osob včetně bývalé hejtmany Ústeckého kraje Jany Vaňhové, exšéfa krajské ČSSD Arneho Fišery, předsedy karlovarské krajské organizace strany a starosty Chebu Petra Navrátila či bývalých náměstků karlovarského hejtmana. Podezírá jej z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dalších trestných činů.

Vedle regionálních politiků z řad ČSSD byli obviněni úředníci a podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. V kauze tak figuruje například někdejší senátor za ODS Alexandr Novák či šéf Krajské zdravotní Petr Fiala (rovněž ODS).

Ve vazbě zůstal pouze podnikatel a svého času rovněž vlivný člen ODS Daniel Ježek. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Novinky

Foto: ODS

Nové logo ODS

Vedení ústecké ČSSD ve čtvrtek vyzvalo Vaňhovou a Fišeru k pozastavení členství ve straně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám