Hlavní obsah

Odpůrci brněnského náměstka Hollana budou sbírat podpisy za jeho odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Odpůrci náměstka brněnského primátora Matěje Hollana (Žít Brno) nevzdávají snahu o jeho odvolání. Hollan nedávno ustál hlasování brněnských zastupitelů, teď brněnská ODS iniciovala — prý na popud některých nespokojených občanů — petici za jeho odchod. Hollan podle kritiků nemá pro funkci dostatečné odborné ani osobnostní kvality.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brněnský aktivista a náměstek primátora Matěj Hollan

Článek

Za peticí stojí brněnská ODS společně se spolkem Brno autem. A podpořila ji také politická organizace Mladí konzervativci Brno.

Podle petice nemá Hollan dostatečnou odbornost pro řešení oblasti dopravy, za kterou je náměstek zodpovědný, a autoři poukazují také na údajně nedostatečné osobnostní předpoklady brněnského politika.

ODS už dříve sepsala 10 důvodů, proč by měl Hollan odstoupit. Je mezi nimi třeba to, že se na Ukrajině nechal bičovat, dále pochybnosti kolem jeho služebních cest, nebo to, že ho bez jízdenky jako náměstka pro dopravu naháněli revizoři hromadné dopravy (více zde). Hollan kritiku většinou odmítl jako nepravdu či fabulace (více zde).

Pod výčtem důvodů pro Hollanovo odvolání je podepsán opoziční zastupitel Libor Šťástka z ODS, který je také jedním z autorů petice.

Pokusy o odvolání zatím bez úspěchu

Brněnští zastupitelé v listopadu dvakrát veřejně hlasovali o Hollanově odvolání, které prosadila opozice. Pro však tehdy zvedli ruku jen někteří zástupci opozice, Hollan náměstkem zůstal.

Podle Šťástky se však důvody pro Hollanovo odvolání stupňují. Opoziční zastupitel věří, že příště už by to mohlo vyjít.

„Chtěl bych však prosadit tajné hlasování. Věřím, že by se přidali i někteří zástupci koalice, kteří s jeho prací nejsou spokojeni," uvedl Šťástka.

Hollan v listopadu reagoval na pokusy o odvolání tak, že chápe, že se kolegům nelíbí pravdivé věci i to, co o něm prý lživě šíří média, a že se pokusí o nápravu. Odstoupit však odmítl.

„Každý den přemýšlím nad tím, jestli to dělám dobře, nebo ne. Zatím jsem nedospěl k tomu, že bych měl odstoupit. Pokud k tomu dospěju, tak odstoupím, nebo mě někdo odvolá, až to překročí míru, kterou lze akceptovat," uvedl tehdy Hollan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám