Hlavní obsah

Vítr připravil Žatec o vánoční strom

– Žatec (Lounsko)

Silný nárazový vítr připravil v neděli před polednem Žatec na Lounsku o vánoční strom. Při pádu navíc poškodil zaparkované auto a lampu veřejného osvětlení, nikomu se však nic nestalo. Zhruba patnáctimetrový smrk se zlomil nadvakrát, musel být proto rozřezán. Na nový si budou muset lidé pár dní počkat, řekla starostka Zdeňka Hamousová (ANO).

Foto: Vít Černý, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Špička spadla na osobní auto, které bylo zaparkované vedle, má rozbité přední sklo a promáčklou střechu. Majitel s tím autem odjel, takže předpokládáme, že to půjde opravit,” uvedla starostka.

Pád stromu zlomil i lampu veřejného osvětlení. Kmen se ulomil hned u země v místě kotvení. „Mysleli jsme si, že ho zkrátíme a zasadíme, ale pár metrů nad tím byl zlomený ještě jednou,” dodala.

Strom nechala radnice rozřezat a odvézt, na místě zůstal jen betlém a zvonička přání. Strom by se měl ale na místo v následujícím týdnu vrátit.

Žádné další mimořádné škody

„Máme krásně ozdobené a osvětlené náměstí a byla by škoda, kdyby tam strom chyběl. Budeme se snažit najít nový vhodný strom,” konstatovala starostka. Žádné další škody vítr ve městě nenapáchal, jen pár převrácených košů a shozených květináčů.

Před silným větrem varovali i meteorologové. Podle Radka Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu Ústí nad Labem dosahoval i v níže položených oblastech Ústeckého kraje vítr v nárazech až 90 kilometrů v hodině.

„V Žatci stanice tolik neukazovala, je ale umístěná v dolíku," řekl. Hasiči měli v souvislosti se silným větrem zhruba desítku výjezdů. „Nebylo to ale nic mimořádného, většinou šlo o popadané stromy nebo ulámané větve," informoval operační důstojník Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám