Hlavní obsah

Do centra Prahy už vozítka segway nesmí, za porušení zákazu pokuta 2000 korun

– Praha

V historickém centru Prahy začal platit zákaz vjezdu na dvoukolovém vozítku segway. Městská policie, která může jezdcům uložit až dvoutisícovou pokutu, posílí v ulicích města hlídky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vozítka Segway na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

Na provoz vozítek si dlouhodobě stěžovaly některé radnice i obyvatelé centra. Vedení Prahy proto v červenci schválilo vyhlášku, ve které stanoví lokality se zákazem vjezdu vozítek.

Bez příslušných zákazových značek ale nebyl zákaz platný. Instalace více než 600 značek má podle technické správy komunikací v ulicích skončit právě v sobotu.

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Nejznámějším takovým vozítkem je právě segway, patří mezi ně ale i minisegway či samovyvažovací jednokolka. Původně zákon na vozítka pohlížel jako na chodce.

Zákaz se týká pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné.

Provozovatelé vozítek, kteří poskytují služby především turistům, považují vyhlášku za protizákonnou. Obrátí se kvůli tomu na ministerstvo dopravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám