Hlavní obsah

Tejc chce zpřísnit vyplácení dávek a zvýšit důchod

Právo, kab

Sociální demokracie by měla přitvrdit k lidem, kteří žijí na úkor státu, míní poslanec a šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc. Ústřednímu výkonnému výboru předložil svůj návrh programových změn, se kterými by strana měla jít do voleb.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD v pražském hotelu Olšanka. Na snímku šéf sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc.

Článek

Tejc chce trvale zvýšit důchod o tisíc korun měsíčně. Zároveň chce přitvrdit k lidem, kteří v posledních deseti letech neodpracovali alespoň šest let.

„Buďme přísnější na ty, kteří od společnosti chtějí jen brát. Pokud někdo, přestože mohl a měl příležitost, neodpracoval v posledních deseti letech alespoň šest let, neměl by u něj součet sociálních dávek být vyšší než 70 procent minimálním mzdy,“ navrhuje poslanec, který se ve straně řadí ke kritikům předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky.

Důchody by se naopak měly podle Tejce začít přibližovat výši průměrné mzdy. Strana by měla zrychlit valorizaci penzí, případně trvale zvýšit důchody o tisíc korun měsíčně, pokud vydrží ekonomický růst a vyšší výběr daní.

Nižšší ceny, vyšší kvalita

Poslanec by chtěl také snížit daň z přidané hodnoty na základní potraviny, stejně jako se podařilo již prosadit sníženou DPH na léky, knihy, tisk, dětskou stravu a stravovací služby.

Zároveň by chtěl zajistit lepší kvalitu potravin. „Jídlo na pultech českých obchodů musí být stejně kvalitní jako na západ od našich hranic. Dvojí standardy pro východ a západ jsou nepřípustné,“ uvedl Tejc.

Speciální soudy pro děti?

Zavést chce Tejc institut pečovatelské dovolené, který by umožnil lidem postarat se o své blízké závislé na pomoci druhých. Dnes mohou lidé pobírat příspěvek na péči až ve výši 13 tisíc korun.

„Domácí péče je pro veřejné rozpočty až dvakrát levnější než péče v ústavu. O preferencích nemocných ani nemluvě. Rodinní pečovatelé však dnes nemají žádnou jistotu, že se budou moci vrátit do svého zaměstnání,“ píše Tejc a žádá, aby ČSSD prosadila změnu v zákoníku práce, která zaměstnavatelům uloží povinnost držet místo pro takového zaměstnance až po dobu dvou let.

Tejc by chtěl také zrychlit soudy, které rozhodují o svěření dětí do péče nebo výši výživného. „Prosaďme specializaci opatrovnických soudů, případně zavedení lhůt pro rozhodnutí soudu v těchto věcech. Rozhodování se zkvalitní a zrychlí,“ vybízí poslanec své kolegy.

Reklama

Výběr článků

Načítám